Göç ve Hızlı Kentleşme Dönemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) 1950-1960
Aşağıdakilerden hangisi "kentsel solculuk" ile ilgili yanlış bir ifadedir?
Doğru Cevap: A) 1980li yıllardan itibaren büyük kentlerde etkili olmaya başlamıştır.
Tarımsal desteklemede genişleme dönemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) 1991-1993
Yerel yönetim gelenekleri açısından, Batı ve Türkiye örneklerinin belli bir karşıtlığı temsil ettiğini, Batı ülkeleriyle kendimizi kıyasladığımızda, orada güçlü bir belediye örgütlenmesi olduğunu ifade eden isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Belge
Mahalleleşme ve yerleşme dönemi hangi yıllar arasında ortaya çıkmıştır?
Doğru Cevap: C) 1950-1960
1980 sonrasında siyasal iktidar, reel ücretlerde düşüş, sendikal haklarda ve kamu sektöründe istihdam kısıtlamasına karşılık, fiziksel mekândan taviz verilerek Toplu Konut Yasaları, gecekondulara rant paylaşım hakkı veren ıslah imar planı kavramı ve uygulaması getirilmiştir. Yukarıda verilen bilgilerden aşağıda yer alan yargılardan hangisine ulaşılabilir?
Doğru Cevap: D) Siyasal iktidarlar gecekondu sorununa yönelik popülist yaklaşımlar sergilemiştir
Türkiye 1980 sonrasında nasıl bir kalkınma modeli benimsemiştir?
Doğru Cevap: A) İhracat Odaklı Kalkınma
Gecekondulara yönelik yapılan akademik çalışmalar hangi dönemde etnik kimlik, mezhep ve cinsiyet odaklı olarak gerçekleştirilmeye başlanmıştır?
Doğru Cevap: C) 1980-1990
İlk defa küresel ekonomi ile ortaya çıkan yeni kent oluşumunu tanımlamak için dünya kenti kavramını değil, küresel kent kavramını türeten aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Sassen
Gecekondulşma hangi yıllar arası yasalaşmıştır?
Doğru Cevap: D) 1960-70
Susamış olan bir kişinin susuzluğunu gidermesi için içtiği hangi bardaktaki suyun marjinal faydası en azdır?
Doğru Cevap: E) 5. Bardak
Aşağıdakilerden hangisi tarihsel süreçte ortaya çıkan sosyoekonomik örgütlenme biçimlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: E) Postkolonyalist tarım
"__________ aynı bölgeden, aynı ilden, aynı ilçeden veya aynı köyden kente göç eden insanların kentte aynı mahalleye yerleşmeleri anlamına gelmektedir." Yukarıdaki cümleyi en uygun şekilde tamamlayan ifadeyi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Kümelenme
“Toplumların ve kentlerin bahsedilemez bir biçimde karmaşık hale geldiğini, çıkar gruplarının çeşitlendiğini ve dağınıklaştığını, bu çerçevede de belli bir grubun kenti kontrol etmesinin mümkün olmadığını” öne süren anlayış aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Hiper-çoğulculuk
Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı şehirlerinde bulunan görevli- görev eşleşmesi doğru değildir ?
Doğru Cevap: D) İmamlar- Okul idaresi
Osmanlı şehirlerinde, kıymetli madeni ve tekstil ürünlerinin alınıp satıldığı, şehirdeki sayısı bir ya da ikiyi geçmeyen, mimari biçimleri hanlardan oldukça farklı üstü açık olmayan kârgir, korunaklı ve güvenli mekânlara ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: D) Bezzâzistan
Küresel kentlerin otaya çıkmasına ve gelişmesine yönelik iki farklı görüş bulunmaktadır. Bu görüşlerden ilki küresel kentin tarihsel süreç içinde eskiden bu yana devam eden bir oluşum olduğunu savururken, diğeri ise küresel kentin oluşumunu .......’lere dayandırır. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Doğru Cevap: D) 1970
İstanbul’un nüfusu, 1950 ve 1960 yılları arasındaki dönemde iki katına yakın bir oranda artarak 1960 yılında kaça ulaşmıştır?
Doğru Cevap: C) 1.8 Milyon
Aşağıdakilerden hangisi yerel yönetimlerin güçlemesinin önünden engel olarak değerlendirilen bir durumu ifade etmektedir? Hem liberal hem de radikal çevrelerde, Osmanlı merkeziyetçi yapının cumhuriyet döneminde de devralınıp, güçlendirilerek sürdürüldüğü, bunun ise yerel yönetimlerin güçlenmesinin önünde dikkate bir engel oluşturduğunu savunmuştur.
Doğru Cevap: A) Osmanlı'nın merkeziyetçi yapısının güçlenerek devam etmesi
Hangi yılda çıkarılan 3030 sayılı Kanun, büyükşehirlerin yönetim sistemini diğer yerleşim birimlerinden farklı hale getirmiştir?
Doğru Cevap: E) 1984