logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kültür Sosyolojisi

Soru 1:

Küreselleşmenin kültürler arası ilişkileri güçlendirmekle beraber bir dışlanma yarattığı ve küresel kaynaklara erişimin eşitsiz gerçekleştiğini öne süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

..........., yöntem aracılığıyla ve bireysel iradeyle oluşan toplumsal olguların bir toplamıdır ve uluslararasıdır. ........ ise bir ulusun kendine özgü varlıkları toplamıdır. Yukarıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri sırasıyla en doğru şekilde tamamlayacak kavramlar aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 3:

On dokuzuncu yüzyılda ortaya çıkan ve Antropolojinin ilk kuramsal yaklaşımı olan akım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Çoklu kültürlerin kabulü ve ilerletilmesi olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Kültür endüstrisi kavramına göre kitlenin sanat ürününün üretim ve tüketimindeki ilişkisi nasıl nitelenebilir?

Soru 6:

Politik ve ekonomik güç kullanarak bir kültürün değer ve özelliklerinin, yerel kültürün kaybolması pahasına yüceltilmesi ve yayılması anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

İnsanın kendi varlığı üzerine düşünebilme, doğayı kendi varlığını anlamlandırma yönünde dönüştürebilme becerisinin sonunda ortaya çıkan simge üretme etkinliğine ne denir?

Soru 8:

Erken dönemde sanat etkinliğinin en önemli bir belirleyicisi nedir?

Soru 9:

Yalnızca kültürel öğelerin standartlaşmasına, ne de yalnızca özgürleştirici bir kültür pratiğinin doğmasına neden olan standart aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi tüketim malları ile ilgili olarak doğru bir tanımlama değildir?

Soru 11:

I. Antropoloji bireysel eylem üzerinde yoğunlaşmak yerine onları yöneten yapıya ulaşmalıdır. II. Bir toplumun, bireysel davranışı bir anlamda kalıba döken ve normlarla yönetilen kendi içsel inanç ve pratikler yapısı vardır. III. Antropologların görevi, gelenek ve inançların sistemi sürdürmek üzere işlev gösterdiği yöntemleri incelemektir. IV. Toplumun çeşitli yönlerinin kurumları ve işlevleri açısından incelenmesi gerektiğini savunuyordu. Yukarıda yapısal-işlevselci antropoloji geleneği içinde yer alan kuramcılardan hangisini görüşleri verilmiştir?

Soru 12:

Coğrafyanın toplumsal ve kültürel düzenlemelere dayattığı kısıtlamaların azaldığı, insanların bu azalmayı giderek daha çok fark etmeye başladıkları bir toplumsal süreç olarak değerlendirilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Henry Ford tarafından 1908 yılından itibaren kullanılmaya başlayan çalışma organizasyonu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Pop müziğin toplumsal çimento olduğu fikri kimindir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Darülfünun’da ilk sosyoloji kürsüsünü kuran düşünürdür?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi tüketim toplumu için söylenemez?

Soru 17:

Bir toplumun her gelenek ve inancının, o toplumun yapısını sürdürmeye dönük belirli bir işlevi olduğuna inanan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi 1980 sonrası üretilen kültür ürünlerinin özelliklerinden biridir?

Soru 19:

Daha çok orta ve üst sınıf ailelerin çocuklarına aktardıkları, dil, uygun sosyal ilişki tarzları gibi okul ve eğitim kurumlarından edinilemeyen değerlere ne denir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet'in kuruluşuna fiili katkı yapan Ziya Gökalp'in çözümlediği kavramlardır?