logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kültür Sosyolojisi

Soru 1:

Gurvitch'e göre, aşağıdakilerden hangisi toplumsal gerçeğin en iç tabakasıdır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Althusser'in geliştirdiği kavrsamsallaştırma olan devletin ideolojik aygıtlarına örnektir?

Soru 3:

Geleneğin yaratılmasında aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Swidler'ın kültürü nitelemek için kullandığı 'tool-kit' kavramını kapsamamaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi genel olarak sosyal bilimlerde 'geleneksel toplum"ların temel niteliklerinden biri olarak kabul edilmiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi “gelenek” kavramının tanımı içinde görülemez?

Soru 7:

Wittgenstein’ın (1889-1951) getirdiği bu kavram, yeni anlam ve yorumlara olanak tanıyan, dolayısıyla sürekli olarak geliştirilebilir kavramlar için kullanılmaktadır. Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 8:

Kültür terimi On sekizinci yüzyıla kadar aşağıdakilerden hangi anlamda kullanılmıştır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi kültür bileşenlerinden biri olan simgeler için doğru bir ifadedir?

Soru 10:

Kimlik, kültür ve ideolojilerin sorgulandığı eksende, küresel kültürle yerel kültürün etkileşimini ifade eden, küresel olmadan yerel olamayacağı, aynı şekilde yerel olmadan da küresel olanın var olamayacağı, aynı şekilde yerel olmadan küresel olanın var olamayacağına dikkat çeker. Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Kültürü, iktidar, bilgi ve söylem kavramları üzerinden inceleyen, post-yapısalcı yaklaşımın önemli temsilcisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Gross’a göre, bir olgunun “gelenek” olarak nitelenebilmesi için aşağıdakilerden hangisinin olma zorunluluğu yoktur?

Soru 13:

Kültürel gelişme ile üretim tarzları arasında ilişki kuran antropologların ilham kaynağı aşağıdaki düşünürlerden hangisidir?

Soru 14:

Belirli bir topluluk içinde toplumsallaşma yoluyla bir kuşaktan diğerine aktarılan inanç, âdet, değer, davranış, bilgi ya da uzmanlık örüntüleri şeklinde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Ekonomik ve siyasal bakımdan Batı Avrupa merkezli bir yeniden örgütleniş olarak küreselleşme sürecinin kökenleri çeşitli kaynaklar tarafından hangi döneme/yüzyıla dayandırılmaktadır?

Soru 16:

''İyi okullarda eğitim almış, küçüklüğünden beri operalara götürülüp evinde piyano ile klasik müzik parçalarını çalan ebeveynler tarafından yetiştirilen bir çocukla bu imkânlara sahip olmayan ailenin çocuğu, büyüdüklerinde gelir düzeyleri ekonomik sermaye olarak yakın seviyelerde bulunsa da, kültür sermayeleri bağlamında beğeni ve tercihleri farklı olur.'' Bu değerlendirmeden varılacak sonuç aşağıdaki şıklardan hangisinde ifade edilmiştir?

Soru 17:

Sosyolojide ve genel olarak sosyal bilimlerde, “geleneksel toplum” olarak adlandırılan toplumlar, Robert Redfield tarafından hangi adla kavramsallaştırılmıştır?

Soru 18:

_________________, bir toplumda kültüre işaret eden ortak değerler, düşünceler, ahlaki bilinç ve duygusal yaşamdan söz ederken kolektif bilinç kavramını kullanır. Buradaki kolektiviteden hareketle kültürün, toplumsal uzlaşma ve toplumsal bütünlük sağladığı görüşünü savunur. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdaki kuramcılardan hangisi gelmelidir?

Soru 19:

Gelenekçilik kavramı hangi kaynaklarda öne çıkmaz?

Soru 20:

Bir topluluktaki temizlik ve kirlilik kavramları üzerine olan algı ve inançların, kültür örüntüsüyle doğrudan ilgili olduğunu kim savunmuştur?