logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kültür Sosyolojisi

Soru 1:

Gurvitch'in "Bilgi türleri" sınıflandırmasında belli bir amaca hizmet etmeyen, çıkar gütmeyen ve belli bir yönteme dayalı olan bilgi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

J. F. Lyotard modernliğin meşruiyetini sağlayan kavramlara karşı duyulan kuşkuyu aşağıdaki hangi terimle ifade eder?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi işlevselciliğin savunucularındadır?

Soru 4:

Temsil ettiği ya da çağrıştırdığı eylem, nesne, durum, kişi, etkileşim vb. nin dolaylı yoldan soyut olarak ifade edilmesi aşağıdakilerden hangi kavramla ilgilidir?

Soru 5:

Post-kolonyal analiz eleştirisini ‘Oryantalizm’ (1978) eseriyle kim ortaya koymuştur?

Soru 6:

Kültürün bileşenleri arasında gösterilen normlar hakkında aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Kültür olgusuna, "habitus" kavramıyla, hem öznel yorumu hem nesnel toplumsal ilişkileri kapsayan, fail ve yapıyı iç içe geçiren, kapsayıcı yeni bir boyut kazandıran toplumbilimci kimdir?

Soru 8:

1996 yılında yayınlanan "Medeniyetler Çatışması" adlı eserin yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Marksist bakış açısını, siyaset, kültür ve sosyalist strateji arasındaki bağlantılarla genişleten Antonio Gramsci'nin yazına kazandırdığı en önemli kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Belli bir gerçeği kısmen de olsa ifade eden işaretlere ne denir?

Soru 11:

Toplumsal tabakalaşma kültür ekseninde incelendiğinde, özellikle hangi bağlamda bir ayrım olarak ön plana çıkmaktadır?

Soru 12:

Seymour - Smith, gelenek kavramınının antropolojideki kullanımını nasıl tanımlamıştır?

Soru 13:

Bugün dünyada varolan insan türü Homo Sapiens ilk ataları olan Hominidler ve Neandertaller'den ne kadar zaman önce ayrışmıştır?

Soru 14:

Evrimcili¤in ilk ve en önemli temsilcilerindenbiri olan ve aynı zamanda antropolojinin konusunun kültür olduğunu belirten ilk bilim insanı kimdir?

Soru 15:

Kültürü, 'en önemli bileşeni teknoloji olan bütüncül, dinamik ve simgesel bir sistem' olarak tanımlayan antropolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Appaduari’nin; ulusların kendi içinde ve uluslararası planda yaşadığı sosyo-kültürel küreselleşmeyi analiz ederken oluşturduğu gruplardan biri değildir?

Soru 17:

Destutt Tracey tarafından ideoloji kavramı hangi yılda kullanılmıştır?

Soru 18:

Sosyolojide ekonomik etkinliğin tarıma dayandığı, yüz yüze ilişkilerin ve “geleneksel düşünce ve değerlerin” ön planda olduğu, uzmanlaşmanın daha düşük düzeyde görüldüğü, iş bölümünün esas olarak cinsiyet ve yaşa dayandığı kentleşmemiş toplumlar aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 19:

Kişinin, başka kültürleri kendi kültürünün değil, o kültürün bağlamı içinde görmesi ve değerlendirmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Gelenek ya da geleneksel kavramının önemli bir güçlüğü genellikle modern ve modernlikle karşıtlık içinde düşünülmesinden kaynaklanır. Bu görüşün altında yatan asıl karşıtlık aşağıdakilerin hangisi arasındadır?