logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kültür Sosyolojisi

Soru 1:

1980’lerin başlarında hangi Hollandalı kültür eleştirmeni “Viva” isimli bir kadın magazin dergisine aşağıdaki ilânı vermiştir? “Dallas dizisini seyretmeyi seviyorum; ancak bu konuda sık sık garip tepkiler alıyorum. Lütfen bana, bu diziyi neden sevdiğinizi ya da sevmediğinizi yazar mısınız? Yazacaklarınızı bitirme tezimde kullanacağım.”

Soru 2:

Marx'ın analizine gösterge değeri kavramını ekleyen düşünür kimdir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi mitler için söylenemez?

Soru 4:

Küreselleşme ile ilgili olarak ortaya çıkan McDonaldslaştırma kavramı kime aittir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi latince tradere sözcüğünden gelen gelenek kavramının taşıdığı sözcük anlamlarının arasında yer almaz ?

Soru 6:

Claude Lévi- Strauss, dünya üzerindeki bütün kültürlerin sahip olduğu ortak ve temel özelliği aşağıdaki kavramların hangisiyle ifade etmiştir?

Soru 7:

Her kültürü kendi tarihinin ürünü kabul edip kendi bağlamı içinde değerlendirerek 'ilkel' olandan 'uygar' olana uzanan tek çizgide bir evrim sürecinden söz edilemeyeceğini belirten yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Farklı etnik unsurların birbirleriyle fazla temas etmeden dikey yapılanmalar içinde varlıklarını sürdürdüğü model aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Sovyetler Birliği'nin ve Doğu Bloğu'nun çökmesiyle pek çok alanda ama özellikle kitle iletişim alanında başı çeken ülke hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi müziğin kitlesel bir tüketim biçimi olmasında etkili olmamıştır?

Soru 11:

Pasif alımlayıcı olan izleyicinin aktifleşerek sektörün üretici güçlerinden biri olmasına olanak sağlayan gelişme nedir?

Soru 12:

İnsanoğlunun "kendi varlığı üzerine düşünebilme" yetisine sahip olması hangi özelliğinin doğal sonucu olarak ortaya çıkmıştır?

Soru 13:

Ziya Gökalp sınıf bilincinin ulusal bilinçten sonra ortaya çıktığı görüşünü hangi düşünürden almıştır?

Soru 14:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yeni bireycilik açısından Turgut Özal dönemi için doğru bir ifadedir?

Soru 15:

Sanatın kolektif doğasının, bireysel etkinlik olarak adlandırılan roman, resim, vb. sanatlarda da bulunduğunu söyleyen toplumbilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi yirminci yüzyılın ilk yarısında, Frankfurt Okulu düşünürleri, özellikle Theodor Adorno (1903-1969) ve Max Horkheimer'ın (1895-1973), kapitalist üretim ilişkilerinin, kültürü bir endüstri, kültür ürünlerini de metâ haline getirdiğini öne süren eleştirel yaklaşımlarının isimlendirmesidir?

Soru 17:

Hangisi “örfleri” tanımlamaz?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi, egemen kültür içinde, bazı genel kültürel normlara uyum göstermekle birlikte, kendilerine özgü davranış kalıpları geliştiren grupları tanımlamak için kullanılan bir terimdir?