logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kültür Sosyolojisi

Soru 1:

İnsanın başka hiçbir türde var olmayan ayırıcı özelliği, simge üretme becerisi dir. Bu beceri insanın hangi vasfına bağlı olarak gelişir?

Soru 2:

Belirli bir toprak parçasında yerleşik, kendi özgün iç dinamiklerinin yanında ortak bir kültürü paylaşan insanlardan oluşan gruba ne ad verilir?

Soru 3:

Sibel Özbudun, geleneğin her zaman bir “ayıklanmaya” tâbi tutulduğunu ifade ederken hangi eylemden hareketle bu görüşü öne sürmektedir?

Soru 4:

Kendi üzerine düşünebilme yetisini ifade eden "Düşünüyorum öyleyse varım" cümlesi hangi filozofa aittir?

Soru 5:

__________, kültürü somut ürünler olarak ortaya koymak için, gereken bilgi ve yordamların toplamına verilen addır. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmelidir?

Soru 6:

Bizimkinden faklı hayat tarzları, kültürümüzden farklı kültürler olduğunu biliyoruz. Yaşadığımız topraklardan uzak coğrafyalarda, başka dilleri konuşan, farklı dinlere mensup ve değişik yaşam biçimlerine sahip milyarlarca insan yaşıyor. Hatta yaşadığımız şehirde, aynı mahallede, hatta oturduğumuz apartmanda da bizden farklı giyinen, konuşan ve bizimkinden farklı yaşam biçimlerine sahip insanlar görüyoruz. Bu açıklama düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

Soru 7:

Dilin kültür kavramı içindeki yeri aşağıdaki tanımlamalardan hangisi ile ifade edilmiştir?

Soru 8:

Hangi ifade ‘geleneği’ kastetmez?

Soru 9:

Küresel kitle kültüründe üretim aşağıdakilerden hangisinin egemenliği altında bulunur?

Soru 10:

Kültür ve toplumsal yaşam üzerindeki incelemelerini, toplumsal hayatı sahnelenen bir dramaya benzeterek gerçekleştiren düşünür kimdir?

Soru 11:

Gelenekçiliğin önemli bir özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Modern çağın köklerini Rönesans döneminde bulan, insanı hakikatin temeli kabul eden yaklaşım aşağıdaki terimlerden hangisi ile ifade edilmiştir?

Soru 13:

Sınırları belirli bir coğrafya üzerinde etnik özellikler barındıran yerel kültür, hangi olgu ile daha özgün ve folklorik bir anlam kazanma noktasına gelmiştir?

Soru 14:

____________, bireyin doğumundan ölümüne olan süreçte, topluma uyum göstermesini sağlayan toplumsal norm ve değerlerin öğrenilmesidir. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmelidir?

Soru 15:

"Bir toplumda, belirli bir sınıfın ya da belirli bir sosyal grubun davranışlarına yön veren siyasal bir öğreti olarak __________, kültürel bir düşünce formunu ifade etmektedir." ifadesindeki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 16:

Aşağıda "normlar" ile ilgili verileni ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 17:

Wallerstein’ın geliştirdiği "Dünya-Sistemleri" kavramı ile evrensel ideolojilere yönelik analizi kapsamında aşağıdaki nitelemelerden hangisi doğrudur?

Soru 18:

___________, bir dizi entelektüel ve sanatsal faaliyetle bunların ürünlerini tanımlamada kullanılırken bu ürünleri, ruhsal, estetik ve toplumsal kimlikleriyle bütünleştiren grup ya da gruplara işaret etmektedir. Yukarıda boş bırakılan alana aşağıdaki kavramlardan hangisi gelmelidir?

Soru 19:

Toplumların, uzun bir geçmişe dayandıklarını sandıkları pek çok geleneğin, aslında yakın dönemlere ait “icatlar” olduğuna işaret eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Talcott Parsons’ın Kültürel Sistem kavramına ilişkin aşağıda yer alan ifadelerden hangisi doğrudur?