logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kültür Sosyolojisi

Soru 1:

Kurumlaşma çalışmaları, ulusal kimlik ve kültürü yaratmak, ona köklü dayanak noktaları oluşturabilmek için izlenen önemli yollardandır. Buna göre aşağıdakilerden hangileri kültür konularını ilgilendiren kurumlaşma çalışmaları arasında sıralanamaz?

Soru 2:

Günümüzde kimlik ile ilgili en büyük gelişme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi müzik eserinin piyasaya yönelik standartlaştırılmasının bir örneği olarak verilebilir?

Soru 4:

Bireyin ya da grupların varlıklarını tanımlayarak kendilerini diğerlerinden farklılaştıran ya da benzeştiren niteliklere ne denir?

Soru 5:

.........., bireyin ya da grupların varlıklarını tanımlayarak kendilerini diğerlerinden farklılaştıran ya da benzeştiren nitelikleridir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri uygun şekilde doldurunuz.

Soru 6:

Görsel olarak algılanan ve maddi varlığını uzun süre koruyan sanatlara ne denir?

Soru 7:

Batı’nın, Osmanlı devletinde ilk etkilediği kurum hangisidir?

Soru 8:

“Hegemonya” kavramı çerçevesinde “eklemlenme (articulation) kuramını” geliştiren yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I. Gündelik yaşam II. Ekonomik ilişkiler ağı III. Egemen ideoloji Tarih boyunca koşullar farklılık gösterse de sanat yukarıdakilerden hangisi/hangileriyle her dönemde etkileşim içinde olmuştur?

Soru 10:

I. Her insan, kendi varoluşuyla ilgili soruları, küçük yaşlardan itibaren kendisine sormaya başlar. II. Evrenin ve varlığın belli bir şekilde açıklanması, aslında, o topluluğu oluşturan bireylerin üretim ilişkilerine dair ipuçlarını barındırır. III. Her toplum, kendi örgütlenme biçiminin cinsinden bir inanç sistemi geliştirir. IV. Bu sistem, insanın temel varoluş sorularına doyurucu yanıtlar vermek zorundadır. Yukarıda belirtilen özellikler kültürün hangi bileşenine aittir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi, kültür ürünü ile ekonomik yatırımın birleşmesinin örneği olarak verilemez?

Soru 12:

İlhan Tekeli insan haklarının oluşumunun aşamalarını anlatırken Sosyalist Devrim ve 1929 krizi sonrasında hangi gelişmenin olduğuna değinmiştir?

Soru 13:

Bir nesne, toplumsal uzlaşım ve kullanım aracılığıyla başka bir şeyin yerine geçmesini olası kılan bir anlam kazandığında .......... haline gelir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri uygun şekilde doldurunuz.

Soru 14:

Günümüz toplumlarında, bir nesnenin değerini belirleyen şeyin, kendisinden başka bir şeyi temsil etmeyen göstergeler arasındaki hiyerarşi olduğunu ifade eden kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Frankfurt Okulu üyelerinden T. Adorno'nun, popüler müzikle ilgili yaptığı tespitlerden biri olamaz?

Soru 16:

Kuzeyde yaşayanlar-güneyde yaşayanlar Aleviler-Sünniler Keller-saçlılar Geniş aileciler-çekirdek aileciler Yukarıda verilenlerden hangileri kimlikleri belirginleştiren, çelişkilere ve çatışmalara neden olabilen karşıt gruplar arasındadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Franfurt okulu kuramcılarının Kültür Endüstrisine yönelik temel eleştirisidir?

Soru 18:

Belirli bir meka^na, çoğu kez gündelik yaşama dair nesnelerin özel olarak yerleştirilmesiyle oluşan, meka^nın olanaklarını

Soru 19:

Soylu sınıfın Avrupa’da on dokuzuncu yüzyıla kadar edebi sanatlarda belirleyici olmasının altında yatan en önemli neden nedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Sofistlerin bilgi ile ilgili görüşlerinden birisi değildir?