logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Endüstri Sosyolojisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi temel özellikleri bakımından geleneksel toplumun karşıtı görünümdedir?

Soru 2:

I-Yatırım ve Teşvik Politikası II-Dış Ticaret Politikası III-Değişim Politikaları IV-Teknoloji Politikası V-Rekabet Politikası VI-Bölgesel Gelişme Politikası Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri sanayileşme politikasının temel unsurlarındandır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi modernleşme, kentleşme, makineleşme, karmaşık bürokrasi, ikincil toplumsal ilişkiler ve endüstriyel üretim gibi olgularla tanımlanabilir?

Soru 4:

Mesleklere yönelik çatışma kuramına göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi daha önce görülmemiş bir hızla bilginin toplanması, işlenmesi ve dağıtılmasıyla ilgili faaliyetlerin arttığı toplumu ifade etmektedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi modern toplumun belirli ölçüde kontrol altına aldığı risklerdendir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelere yatırım amacıyla gelen çok uluslu şirketlerin olumlu katkılardan biri değildir?

Soru 8:

Risk toplumu kavramı hangi sosyolog tarafından kullanılmıştır?

Soru 9:

Aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi, "Profesyonel meslekler, toplumun değer ve hedeflerini yansıtan durağan kurumlardır" görüşünü savunmaktadır?

Soru 10:

Cumhuriyet döneminde teşviklerle geliştirilmeye çalışılan ilk sanayi alt sektörü aşağıdakilerden hangisi olmuştur?

Soru 11:

I-Sınai üretimin toplam üretim içindeki payının durumu II-İstihdam içinde sanayi sektörünün payının durumu III-İhracat içinde sanayi mallarının payının durumu IV-İmalat sektörü içinde yatırım mallarının üretim oranının durumu V-Üretim içerisinde tarım mallarının payının durumu Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri sanayileşmenin temel göstergeleri arasında yer almaktadır?

Soru 12:

Profesyonel mesleklere yönelik teorik yaklaşımlar arasında ‘profesyonel meslekleri diğer bütün sosyal kategorilerden daha fazla düzeyde kurumsal bir birim olduklarını ileri süren’ yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Altı Sigma’nın temel ilkeleri arasında değildir?

Soru 14:

“Üretim faktörlerinin kullanılarak hammaddelerin daha faydalı ürünlere dönüştürüldüğü ve ara veya nihai malların imal edildiği sınaî faaliyetleri içeren kavramdır.” Yukarıdaki tanım hangi kavrama aittir?

Soru 15:

I-Ekonomik faaliyetlerin küreselleşmesi, II-Medya ve elektronik iletişiminin küreselleşmesi III-Suçun küreselleşmesi IV-Toplumsal tepkilerin küreselleşmesi V-Riskin küreselleşmesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ulus-devletlerin elini zayıflatan nedenler arasında sayılabilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi post-endüstriyel toplumun temel karakteristiklerinden biridir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi sanayileşmenin temel göstergelerinden biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi teknoloji transferi kanallarından biridir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi 1960 sonrasında yürürlüğe giren kalkınma planlarının temel özelliklerinden biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi, ilk üç kalkınma planında belirlenen büyüme hedeflerine ulaşmada karşılaşılan sorunlardan biri değildir ?