logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Aile Sosyolojisi

Soru 1:

Kadınların mutsuz evliliklerinde seçeneksiz olmadıklarını görmeye başlamaları sembolik etkileşimci kuramın aşağıdaki hangi kavramı ile açıklanır?

Soru 2:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi çatışmacı yaklaşımın kavramlarından değildir?

Soru 3:

Çekirdek aileyi güç oyunlarının oynandığı bir rekabet ortamı olarak ele alan radikal psikiyatrlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Çocuğun sosyalizasyon sürecindeki en önemli etken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

"Çeşitli oyunlarla belli toplumsal rolleri taklit eden çocuk, toplumsal bir aktör haline gelmiş olur."  Verilen ifade aşağıdaki sosyolojik yaklaşımlardan en çok hangisine uygundur?

Soru 6:

Kırsal-kentsel etkileşim sonucu ortaya çıkan büyük kentlerin fiziksel ve sosyal koşulları yeterli olmayan yerleşim birimlerinde kendine özgü bir yaşam biçimi geliştirmiş olan aile tipi aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

Soru 7:

İnsan toplumlarının temel düzenleyici kurumlarından biri olan akrabalık aşağıda belirtilen hangi biyolojik ilişkiye dayanmaz?

Soru 8:

Cumhuriyet döneminde kadınların erkeklerle eşit haklar kazanması ve toplumsal yaşamda ön plana çıkmasına yardımcı olmak amacıyla bir çok yasa çıkarılmıştır. Bununla birlikte uygulamada istenen değişikliğin beklenen düzeyde gerçekleşmediği görülmektedir. Aşağıdakilerden hangisi/ hangileri bu konuda iyi birer örnektir. (I) Kadınların daha çok hizmet sektöründe yer almaları (II) Yönetici pozisyonundaki kadın sayısının erkeklerden çok daha az olması (III) 2002’de TBMM’de kadın milletvekili sayısının %10 civarında olması (IV) Annelik ve eşlik görevinin kadının birincil ödevi olarak görülmesi (V) Kadınların eşit işe eşit ücret almasının sağlanması

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi üçüncü ayrımda yer alan Ekofeministlerin görüşlerinden değildir?

Soru 10:

III. Dünya ülkelerinde Ekofeminizm aşağıdakilerden hangisiyle/hangileriyle ilgilenmektedir? (I) III. Dünya ülkelerinde kadının şifa verici doğasının toplumsal pratiklerle ilgisi üzerine (II) III. Dünya ülkelerinde yer alan Kalkınmada Kadın projelerinin bu ülkelerdeki olumsuz etkileri üzerine (III) Asya dinlerinin insan üzerindeki olumlu etkisiyle (IV) Batı tarzı ekonomik kalkınmanın kadın ve doğa üzerindeki etkisiyle

Soru 11:

Türk ailesi kesin olarak hangi aile sınıfına girmektedir?

Soru 12:

Kadın bedenini doğayla ilişkilendiren ataerkil ideolojinin ötesinde, kırda kadının doğayla olan ilişkisisi hangi temel üzerine dayanır?

Soru 13:

İşlevselcilere göre geniş aile ile karşılaştırıldığında çekirdek ailenin toplumsal izolasyona yol açan işlev görme türünün ne olduğunu belirtiniz?

Soru 14:

Gelişmiş ülkelerde Ekofeminist bakış açısı ile aile, kadın, doğa ilişkisinin temelleri kaç farklı biçimde açıklanır?

Soru 15:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde kırsal kesimde makineleşme ile birlikte, ebeveynlik yönündeki değişim doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

Kağıtçıbaşı ve diğerlerine göre, çocuk düşük sosyoekonomik düzeydeki ve kırsal yaşamdaki hanelerde …………………………………bir değerle anlamlandırılır.

Soru 17:

"Kentsel alanda yaşayan, hane halkı sayısı sınırlı sanayi, ticaret ya da hizmet sektöründe çalışan, akrabalık bağlarının görece önemini yitirdiği, karar alma mekanizmasının aile üyeleri arasında paylaşıldığı geleneksel yaşam tarzından uzaklaşılan bir aile tipidir." Yukarıda tanımı verilen aile tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Modernizmin romantik ideallerinin toplumsal sorunları çözememiş olması, ekonomik gelişmelere rağmen toplumsal refahın yaygınlaşamamış olması, çok sayıda çocuğun yoksulluk ve sefalet içinde doğması ve büyümesi aile yapısında da değişimlere yol açmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi aile kurumunda sıklıkla gözlenmeye başlayarak klasik çekirdek aile tanımının değişmesine yol açmaktadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi işlevselci yaklaşımın en önemli isimlerinden biridir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi feminist yaklaşımlar arasında yer almaz?