logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Aile Sosyolojisi

Soru 1:

Sosyalizasyonu, toplumsal inanışların ve kültürlerin öğrenildiği bir süreç olarak tanımlayıp, taklit süreciyle çocuğun polis memuru, anne, öğretmen gibi toplumsal rollere bürünmesi ve toplumsal bir benlik kazanması diye açıklayan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümüne göre yetiştirilen ürünler, Erkek ürünleri ve Kadın ürünleri olarak ikiye ayrılır. Aşağıdakilerden hangisi erkek ürünüdür?

Soru 3:

Akrabalığı "“Toplumlarda akrabalık sistemlerinin varoluş nedeni, hak ve görevlerin dağıtılmasıdır” olarak tanımlayan Marshall aşağıdakilerden hangisine göre açıklamıştır?

Soru 4:

Türk ailesinin genel profili sergilendikten sonra, gelecekten beklentilerine bakıldığında en önemli özlemin …………………………………..olduğu görülmektedir. Yukarıdaki boşluğu en doğru hangi seçenek tamamlamaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi feminist bir çalışma sayılır?

Soru 6:

Temel görüşleri parelelinde aile toplumun temeli olarak görülür. Ayrıca toplumdaki değişmelere bağlı olarak aile yapısında değişmeler olduğu kabul edilir? Yukarıdaki görüşler hangi yaklaşıma ait olabilir?

Soru 7:

Günümüz batı toplumlarında çiftlerin evlenmeden beraber yaşama oranının artmasında aşağıdakilerden hangisi etken olabilir?

Soru 8:

Miras paylaşımının baba soyunun üstünlüğüne göre yapıldığı sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdaki toplumların hangisinde akrabalık ilişkileri toplumsal ilişkilerin düzenlenmesinde temel rol oynar?

Soru 10:

Ekofeminist bakış açısı, kadınların doğayla olan maddi ilişkilerini, kendilerinin ve karşıt konumda olan diğerlerinin bu ilişkiyi, nasıl düşündüklerini göz önünde bulundurur. Ekofeminizm kadın-doğa bağlantısını bir çeşit özcülüğü bağlar. İdeolojik yapılanma alanındaysa bu yapılanmanın üretildiği ve dönüştürüldüğü toplumsal, ekonomik ve politik yapılar hakkında çok az şey söyler. Kadınları tek bir kategori olarak konumlandırır, kadınlar arasında sınıf, ırk, etnik köken ve bunun gibi farklılıkları görmez. Agarwal (1992: 122-3) gelişmiş ülkelerdeki Ekofeminizmi beş noktada eleştirmiştir. Bunlardan hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Schaefer ve Bell'in çalışmalarında sevgi-düşmanlık ve bağımsızlık-kontrol temelli ana-baba tutumlarından biri olarak gösterilemez?

Soru 12:

Kırsal bölgede kadının doğayla doğrudan ve olumlu ilişkisi maddi temellere dayanmaktadır. Aşağıdaki örneklerden hangisi bu düşünceyi destekler?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi ailenin özelliklerinden değildir?

Soru 14:

Hane çalışma stratejisi nedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi, çatışmacı yaklaşımın aile içerisindeki eşitsizlik tanımının en çok üzerinde durduğu noktadır?

Soru 16:

Birbirleriyle ikinci dereceden kuzen olan Büşra ve Erhan evlendikten sonra Büşra’nın ailesinin yanında yaşamaya başlamışlar ve Büşra soyadını eşinin soyadı ile değiştirmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu evliliğin özelliklerini belirtmektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi ekofeminist bakış açısının ortaya çıkışını açıklar?

Soru 18:

I   Feminizm hem işlevselcilerin olumlu görüşlerini hem de çatışmacıların görüşlerine eleştirel bakar. II  Tüm Feminist kuramlar aileyi ataerkil bir kurum olarak görürler, bu konuda aralarında oldukça önemsiz farklar bulunur. III Feministler, işlevselcileri ailenin tüm üyelerine sağladığı olanakların ya da çıkarların eşit olduğunu iddia ettikleri için eleştirirler. IV Sosyolojinin toplumsal yaşam hakkında tarafsız görüşlere sahip olduğunu savunur. Feminist yaklaşıma göre yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 19:

Kırsal aileler Kentsel aileler Gecekondu aileler Yukarıdaki aile türlerinden hangisi/hangilerinde çocuk ekonomik güç olarak görülür?

Soru 20:

I   Modernizmin romantik ideallerinin toplumsal sorunları çözememiş olması, II  Medyanın modernizmin en güçlü aygıtı olması. III Ekonomik gelişmelere rağmen toplumsal refahın yaygınlaşamamış olması, IV  Çok sayıda çocuğun yoksulluk ve sefalet içinde doğması ve büyümesi Yukarıdakilerden hangileri modernizme yönelik eleştirilerin temel kaynağıdır.