logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Aile Sosyolojisi

Soru 1:

I. Çatışmacı II. Sembolik Etkileşim III. İşlevselci IV. Feminist V. Hepsi Aile ve sağlık ilişkisini ele alırken yukarıdaki sosyolojik yaklaşımlardan hangileri kullanılır?

Soru 2:

Akrabalar arasında yapılan evlilik türüne verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Ekofeminist düşüncenin temelinde "ortak etik" yatan anlayış aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdaki yaşlanma teorilerinden hangisi çözülme teorisine karşı tepki olarak geliştirilmiştir?

Soru 5:

Cumhuriyet döneminde kadınların erkeklerle eşit haklar kazanması ve toplumsal yaşamda ön plana çıkmasına yardımcı olmak amacıyla bir çok yasa çıkarılmıştır. Bununla birlikte uygulamada istenen değişikliğin beklenen düzeyde gerçekleşmediği görülmektedir. Aşağıdakilerden hangisi/ hangileri bu konuda iyi birer örnektir. (I) Kadınların daha çok hizmet sektöründe yer almaları (II) Yönetici pozisyonundaki kadın sayısının erkeklerden çok daha az olması (III) 2002’de TBMM’de kadın milletvekili sayısının %10 civarında olması (IV) Annelik ve eşlik görevinin kadının birincil ödevi olarak görülmesi (V) Kadınların eşit işe eşit ücret almasının sağlanması

Soru 6:

Kandiyoti’ye göre, Anadolu köylerinde toplumsal tabakalaşma neye göre oluşmuştur?

Soru 7:

“Eşinin maaş kartına el koymak” aile içinde uygulanan şiddet çeşitlerinden hangisinin kapsamında yer alır?

Soru 8:

Eşi ve çocuklarını da alarak kırsal bir bölgeden İstanbul'a taşınan Rıza Bey'in İstanbul'da yapması beklenen ilk iş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi akrabalık sistemine ilişkin yanlış bir bilgidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Aktivite Teorisi için söylenemez ?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi bir erkeğin, karısının ve çocuklarının geçimini sağlayan gelir olarak tanımlanır?

Soru 12:

I. Kadınlar, tarımsal ilişkiler içerisinde çok yönlü eşitsizliklerle karşılaşmaktadır. II. Kadının içinde bulunduğu toplumsal ilişkiler, kadının ezilmişliğini yansıtmaktadır. III. Farklı emek kullanım biçimlerine rağmen, kadınlar kendi emeğinin getirisine sahip olamamaktadır. IV.  Kadınlar toplumsal ilişkilerin, özellikle ekonomik ve politik alanlardaki güç/iktidar kaynağı olarak kabul edilen ilişkilerin dışında bırakılmışlardır. Yukarıdaki ifadelerden hangi/hangileri kırsal kesimde yaşayan kadının toplumsal konumunu açıklar?

Soru 13:

Küçük gruplarla çalışmayı olanaklı kılıp, geniş toplumsal ölçekleri kapsayacak şekilde genelleştirilememesi nedeniyle kısıtlı kalan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Sağlık ve Hastalık Sosyolojisinde özelikle kadın bedeninin sosyal inşası ve erkek egemen toplum tarafından bu bedenin düzenlenmesi konularını ağırlıklı olarak tartışan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Bu yaklaşımın temel savına göre ailenin değişim sonucunda görevlerini başka kurumlara aktarması ile yapısı değişir. Bu bakış açısına göre, sanayileşme ve kentleşme ailenin yapısını değiştiren önemli bir neden olarak görülmektedir. Yukarıda bahsedilen ailenin değişmesi ile ilgili kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Tıbbın teknolojikleşmesi ve beden üzerine yansıması konusundaki örnek aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Soru 17:

I. Yaşamdan geri çekilme anlamına gelmektedir. II. Yaşlanma çalışmalarında makro ve mikro teorileri birleştirir. III. Yaşlanmayı net bir şekilde ilk kez ele alan sosyal teoridir. Yukarıda verilen tanımlamalar aşağıda verilen hangi yaşlanma teorisine aittir?

Soru 18:

Türkiye'de hangi yıllarda sosyal güvenlik sisteminin yeniden düzenlenmesine gidilmiştir?

Soru 19:

Türkiye'de 2050 projeksiyonuna göre 65 yaş ve üzeri nüfus oranının yüzde kaç oranında olacağı tahmin edilmektedir?

Soru 20:

Aşağıdaki yaşlanma teorilerinden hangisi ‘Yaşamdan Geri Çekilme’ anlamına da gelen teoridir?