logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik

Soru 1:

Türkiye’de 2004 yılı verilerine göre %20‘lik dilimlerin en altında yer alan nüfus grubu milli gelirin yüzde kaçını almaktadır?

Soru 2:

Aşağıda verilenlerden hangisi postmarksizme yöneltilen eleştirilerden biri olamaz?

Soru 3:

Kapitalist sınıfların oluşumuna yapısal kaynak sağlayan artı-değer (fark) aşağıdakilerden hangisinde doğru tanımlanmıştır?

Soru 4:

Batılı gelişmiş kapitalist ülkelerde 1980’li ve 1990’lı yıllardaki toplumsal eşitsizlik çalışmalarını kıyaslamalı bir tarzda inceleyen kişiler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I. Barbar toplumlar II. Az gelişmiş toplumlar III. Gelişmekte olan toplumlar Yukarıdakilerden hangileri sanayileşme ve kapitaliz ile geç tanışan toplumlara verilen kavramlardandır?

Soru 6:

................................. yurttaşlığı, "bir toplumun tam üyesi olan herkese tanınan bir statü" olarak görür.

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi yeni toplumsal hareketlerin ortaya çıkış hareketlerinden biri değildir?

Soru 8:

Geleneksel üretim tarzlarının daha etkili ve makineye dayalı teknolojilerle yer değiştirdiği ve dönüştürüldüğü ekonomilerde ortaya çıkan oluşum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Yeni toplumsal hareketlerin kopuş ve süreklilik teorilerinin özellikleri ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Marksçı yaklaşıma göre toplumsal sınıfları oluşturan temel ölçüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri Marksizm’in başlıca kavramlarını sorgulayarak, radikal siyaseti, özcü ve otoriter olmayan ve demokratik biçimlerde yeniden düşünmeye çalıştılar?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri Hegemonya ve Sosyalist Strateji: Radikal Bir Demokrasiye Doğru kitap başta olmak üzere diğer çalışmalarıyla Postmarksist bir siyasal tasarımın temellerini atmışlardır?

Soru 13:

Nüfusta eğitimsiz, kötü niyetli, çalışmak istemeyen ve bağımlı kişilerin artması ile yoksulluk da artar diyen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Yoksulluk sınırı ilk olarak kim tarafından tanımlanmıştır?

Soru 15:

Kalkınmayı; “Uluslararası iş bölümünde daha yüksek bir konuma ulaşma ve yaşam kalitesinin yükselmesi şeklinde” tanımlayan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Sosyal haklar hangi yüzyılda refah devletinin gündemine girebilmiştir?

Soru 17:

Aşağıdaki hareket şekillerinden hangisi eski toplumsal hareketler paradigmasında yer almaz?

Soru 18:

Postmarksizme göre, günümüz kapitalist-sonrası toplumsal düzende sermaye ve emek arasındaki çelişki ve sömürü ilişkilerinin yerini aşağıdaki çelişkilerden hangisi almıştır?

Soru 19:

“Belki bu bilimsel incelemeler kadar yapılması önemli bir iş daha var ki, o da meselenin doğru konup formüle edilmesidir. Genellikle bilimsel araştırmalar ve metodoloji ile uğraşanların bildiği gibi, meselenin konuluşu en önemli ilk adımdır, mesele doğru konulmazsa, somut olaylar üzerinde araştırmalar ne kadar geniş ve ayrıntılı da olsa doğru sonuçlara varılamaz.” Yukarıda verilen söz kime aittir?

Soru 20:

Yoksulluğun nedenlerini açıklamaya çalışan çaluşmalar bireysel ve yapısal açıklamalar olmak üzere iki başlıkta toplanabilir. Aşağıdakilerden hangisi yoksulluğun nednlerini yapısal nedenlerle açıklamay çalışan görüşlere örnek olabilir?