logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Bahçeli ve Köse’nin Türkiye’de hane halkı sınıfsal yapı çalışmasında analiz ettiği sınıflardan biri değildir?

Soru 2:

I. Ele alınan sosyal olgunun tamamen olgusal bir düzlemde analizin yapılmasıdır. II. Bu toplumların kendine özgü dinamiklerine gereken önemin verilmemesidir. III. Bilimsel bilginin nötr/tarafsız olmasıdır. Geç kapitalistleşen toplumlarda sınıf analizi yapılırken ortaya çıkan temel problemler için yukarıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 3:

Yoksulluk sınırının bir ileriki aşaması "açlık sınırı" dır, görüşü kime aittir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Yeni Toplumsal Hareketlerden değildir?

Soru 5:

I. Kırsal yerlerde yaşayanların yoksulluk riski, kentsel yerlerde yaşayanlardan fazladır. II. Hane halkı büyüklüğü arttıkça yoksulluk riski artmaktadır. III. Eğitim durumu yükseldikçe yoksul olma riski artmaktadır. TÜİK’in Yoksulluk Çalışmaları Sonuçlarına göre yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 6:

"Kapitalizm sınıf sömürüsünden oluşur, fakat kapitalizm bir sınıfsal baskı sisteminden fazla bir şeydir." görüşü kime aittir?

Soru 7:

Radikal demokrasi stratejisi, aşağıdaki görüşlerden hangisini benimsemektedir?

Soru 8:

Her türden farklılığı, cinsiyet, kültür, cinsellik farkını kabul eden, bu farklılıkları onaylayan ve teşvik eden ve bu farklılıkların, farklılıklarını bastırmaksızın ya da özel gereksinimlerini yadsımaksızın demokratik bir toplulukta birleşmesi gerektiğini düşünen yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Türkiye’nin henüz sanayileşemediği ve bu yüzden sanayileşmeyi de içeren bir toplumsal ilerleme ile halkın yaşam koşullarının gelişeceği işaret edilmesi hangi yaklaşımı tanımlar?

Soru 10:

Tüketim ve yoksulluk arasındaki ilişkiyi içinde yaşadığımız toplumsal yapıda katı modernlikten daha esnek ve değişken bir moderniteye geçiş olarak ifade eden kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

-Çağdaş toplum artan bir farklılaşma, toplumsal ilişkiler ve deneyimlerin bir çeşitlileşmesi, yaşam tarzlarının çoğulluğu ve kişisel kimliklerin fazlalaşması ile karakterize olmaktadır. -Bir toplumsal devrim programına başvurmaksızın kapitalizmin demokratik dönüşümünün olanaklı olduğunu savunmaktadır. -Sınıf kategorisi terk edilerek ve bunun yerine kentsel, ekolojik, anti-otoriter, anti-kurumsal ve feminist hareketler gibi farklı kimlik ve siyasetleri önceliğe alır. Yukarıda özellikleri verilen politik hareket aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdaki yaklaşımlardan hangisine göre, toplumsal sınıfları tanımlayan ölçüt, üretim araçlarının mülkiyetidir?

Soru 13:

Aşağıdaki düşünür çiftlerinden hangisi yeni toplumsal hareketleri “çokluk” kavramıyla tarif etmişlerdir?

Soru 14:

I. Devrim II. Bireyselcilik ve farklılık III. Sınıfsal yapı IV. Post-endüstriyel toplum V. Kimlik Yukarıdakilerden hangisi/hangileri yeni toplumsal hareketlerin niteliklerini yansıtan kavram ve ifadelerdendir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Yeni Toplumsal hareketleri yeni yapan olguların arasında yer alır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Postmarksizmin Marksizmde eleştirdiği yönlerdendir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Buechler’e göre Yeni Toplumsal Hareketleri inceleyen kuramlardandır?

Soru 18:

Kapitalizm koşullarında, sanayi proletaryasının bütün toplumu temsil ettiği ve bu nedenle de toplumun devrimci yazgısını gerçekleştirebilecek yegâne sınıf olduğu düşüncesine ne ad verilir?

Soru 19:

I. Devlet-Toplum Gerilimi II. Dışsal Dinamiklerin Belirleyiciliği ve Kalkınma III. Sosyal Bilimlerin Egemen Mantığı “Geç kapitalistleşme sürecinin kendine özgü dinamikleri vardır. Sınıfsal analize ilişkin kavramsal düzeneğin bu gerçeklik içinden geçerek inşa edilmesi gerekli. Bu düzeneğin içinden geçmesi, yaşanan gerçekliğin dikkate alınması ve araştırmalara konu edinmesini zorunlu kılıyor. Bu gereklilikler yerine getirilmediğinde sınıf analizleri daha çok sınıftan kaçış analizlerine dönüşüyor.” önermesindeki “sınıf analizlerinden kaçış” yukarıda verilen seçeneklerden hangisini/hangilerini içermektedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Devletin piyasa ve sivil toplum kuruluşları (STK) arasında bir tür koordinasyon işlevini yerine getirmesini öngören kavramdır?