logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik

Soru 1:

İngiltere'de 19.yüzyılda temelleri atılan Fabiancı düşünce akımı ile 20.yüzyıl ortalarına doğru "Beveridge Modeli" diye bilinen sosyal güvenlik sistemi arasında köprü görevi gören önemli iktisat tarihçisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Weber toplumsal sınıf kavramını hangisi bağlamda ele alır?

Soru 3:

Neoliberalizmin siyasi temelleri için referans oluşturan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Philippe C. Schimetter’in korporatizm tanımını yansıtmaktadır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Shimitter’ın liberal korporatizm türünün yapısal özelliklerinden değildir?

Soru 6:

Sınıf oluşumunun dört analiz düzeyde kavranması gerektiğini savunan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Liberal düşünce sisteminin analiz birimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Kapitalist piyasa ilişkilerinin iktisadi kalkınmanın olduğu kadar bireysel özgürlüklerin de biricik teminatı olduğunu savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Bir siyasal topluluğun aynı zamanda kültür, dil, âdetler ve karakter bakımından türdeş özellikler göstermesi gerekliliğine işaret eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Turner’a göre sosyalizm bakış açısının eşitlik arayışı hangi kavramdadır?

Soru 11:

Saunders, işlevselci tabakalaşma kuramına dönük eleştirileri dört noktada tasnif etmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu eleştirilerden biri değildir?

Soru 12:

İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı adlı eserin yazarı kimdir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal tabakalaşması sınıfsal farklılıklara yaslanan toplumlar ile soy ve inanç farklılıklarına yaslanan toplumlar arasındaki en önemli ayrımdır?

Soru 14:

“Ara katmanların tasfiye olarak toplumun, sermaye sınıfı ve işçi sınıfı şeklinde iki büyük kampa ayrılması süreci olarak tanımlanabilir.” Yukarıda verilen tanım aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 15:

Marshall’ın evrimci bakış açısına göre 18.yy, 19.yy ve 20. yy. vatandaşlık anlayışlarını sırasıyla eşleştiriniz? a. Bu yüzyılda bireylerin hukuksal statüsünü ve sivil haklarını temel alan önemli bir sivil/medeni haklar gelişimine tanıklık etmiştir. b. Bu yüzyılda genişleyen sosyal haklar ise ekonomik refah ve sosyal güvenlik gibi haklara sahip olmaktan, çağdaş bir birey gibi yaşayabilmek hakkına dek uzanan bir haklar dizinidir. c. Bu yüzyılda siyasal eşitlik için işçi sınıfının verdiği mücadelenin bir sonucu olarak gelişmiştir.

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi I. Dünya Savaşı sonrası dönemde uygulanma olanağı bulan refah devletinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangileri vatandaşlığın kurucu unsurlarıdır? I. Haklar II. Katılım III. İçinde topluluğa üyelik (mensubiyet) IV. Ekonomik Statü

Soru 18:

Mülksüzleşme sonucu bağımsız üreticilerden kopartılan üretim araçlarının mülksüzleşmiş emekçileri sömürme ve denetleme araçları haline dönüşmesine ne ad verilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Korporatizm tanımı içinde yer almamaktadır?

Soru 20:

Aşağıdaki yaklaşımlardan hangisine göre, toplumsalgerçekliğin farklı düzeyleri arasında nedensel açıklayı-cılığa dayalı bir ilişki kurmak, kaçınılmaz olarak, belirlemecilikle sonuçlanacak metodolojik bir hatadır?