logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik

Soru 1:

I. Niteliksiz işçiler II. Esnaflar III. Sanayi işçileri Yukarıdakilerden hangileri Türkiye’de geleneksel dönüşüm halindeki sınıflardan birisidir?

Soru 2:

İnsani gelişme endeksi ölçümünde yaşam kalitesi göstergelerine yer verilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu göstergelerden biri değildir?

Soru 3:

I. Konuşma, düşünme ve inanç özgürlüğü II. Ulusal düzeyde zorunlu eğitim hakkı III. Sağlık ve sosyal hizmetlere eşit ulaşım hakkı IV. Seçme ve seçilme hakları V. Mülkiyet haklarına sahip olma VI. Hukuktan yararlanma hakkı Marshall yurttaşlık haklarını sivil, siyasal ve sosyal haklar olmak üzere üç başlık altında toplar. Yukarıda verilen seçeneklerden hangisi Marshall’ın yurttaşlık haklarının ilk başlığı olan sivil haklardandır?

Soru 4:

I. Sermaye Kullanımı II. Sektörel Farklılık III. Birikim Sürecine Giriş IV. Nitelik Durumu Türkiye’de sermaye sahibi ve bileşenlerini ayırmak için yukarıda verilen seçeneklerden hangileri ölçüt alınabilir?

Soru 5:

Tabanı farklı sınıflardan oluşan, kimlik temelli hareketlerin olduğu; temel ekseni farklılık ve ötekilik vurgusu olan hareketler olduğu iddia edilen anlayış nasıl tanımlanır?

Soru 6:

Yapısalcı-işlevselci tabakalaşma kuramının kaç yönü vardır?

Soru 7:

“Sosyoloji sosyal olguların bilgisinin objektif ve bilimsel bir branşı olma iddiası ile doğmuştur fakat aslında sınıf ideolojisi işlevini yerine getirmektedir. Onun bilimsellik görüntüsü bir yandan sosyal sisteme olan saldırılar karşısında bir savunma silahı olarak diğer yandan da zamanın temel, hayati ama politik olarak tehlikeli sorunlarıyla karşı karşıya gelme zorunluluğundan kaçınmaya hizmet etmiştir” düşüncesi kime aittir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Offe’nin belirlediği yeni toplumsal hareketler ile eski hareketler arasındaki farklılıklardan birisi değildir?

Soru 9:

Ne makineler, ne hammaddeler ne de işçinin emek-gücü tek başına bir ürün açığa çıkarmaz. Bunların bir araya getirilmesi için toplumsal bir organizasyona ve bunu gerçekleştirecek bir aktör/kesime ihtiyaç duyulacaktır. Bu toplumsal organizasyona …………, bu organizasyonu harekete geçirecek sermaye ve dolayısıyla üretim araçlarının mülkiyetine sahip olanı ………. olarak tanımlıyoruz. Noktalı yerlere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 10:

Postmarksizmin kurucusu olarak düşünülen Laclau ve Mouffe göre, aşağıdakilerden hangisi küreselleşme, bürokratikleşme, toplumsal hayatın metalaşması ve homojenleşme süreçlerinin ortaya çıkardığı yaklaşımlardan biridir?

Soru 11:

I. Barbar II. Geleneksel toplum III. Geri bırakılmış Yukarıdaki tanımlamalardan hangileri Avrupa merkezli tanımlamayı içermektedir?

Soru 12:

I. Kimlik yönelimli talepler içerirler. Bu nedenle de üretim ilişkileri gibi kavramlarla açıklanamazlar. II. Yeni toplumsal hareketler merkezsiz ve hiyerarşik olmayan örgütlenme biçimlerini ortaya koyarlar. III. Yeni toplumsal hareketler orta sınıf temelli hareketlerdir. Yukarıdaki seçeneklerden hangisi/hangileri Kopuş Teorileri (Kültürel Versiyon) başlığı altında incelenebilir?

Soru 13:

Eski toplumsal hareketler ile ilgili olarak, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi eski toplumsal hareketlere örnek verilemez?

Soru 15:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi yeni toplumsal hareketin özelliklerinden değildir?

Soru 16:

Aşağıdaki hangi özellik yeni toplumsal hareketin özelliklerden birisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Postmarksizme yöneltilen eleştirilerden biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdaki düşünür çiftlerinden hangisi yeni toplumsal hareketleri radikal demokrasi siyasetinin en önemli öğesi olarak düşünmüşlerdir?

Soru 19:

Modern ulus devletlerinde vatandaşlık ilgili bilgilerden hangisi yanlış bir bilgidir?

Soru 20:

Yurttaşlığı tanımlamaya çalışan her çalışmada aşağıdakilerden hangisine referans verilmektedir?