logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik

Soru 1:

Toplumsal hareketler aşağıdakilerden hangisi ile başlamıştır?

Soru 2:

1960’ların sonlarından itibaren Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan yeni toplumsal hareketlerin talepleri, 1980’lerin ortalarından itibaren canlanan yurttaşlık tartışmalarıyla koşutluk içindedir. Zira uluslararası göçün artışı, milliyetçiliğin canlanması, Batı Avrupa’da çok kültürlü ve çok ırklı hâle gelen bir nüfus yapısından kaynaklanan gerilim, Doğu Avrupa’daki toplumsal hareketlerin demokratik politik talepler ve sivil özgürlükler etrafındaki devrimci dönüşümleri harekete geçirmesi gibi gelişmeler, dünyanın pek çok bölgesinde yurttaşlık tartışmalarının canlanmasına neden olmuştur. Bu parçaya göre, aşağıdaki çıkarımlardan hangisine varılabilir?

Soru 3:

Marksçı sınıf kuramına göre kapitalizm söz konusu olunca işçi sınıfı ve burjuvazi dışında kalan kısım için öngörülen süreç aşağıdakilerden             hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi “Patrimonyalizm” için söylenebilir?

Soru 5:

İki yetişkin ve üç çocuktan oluşan bir aile için standart diyeti sağlayacak minimum haftalık gelire ne denir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi yoksulluk ve toplumsal sınıf ilişkisini ele alan      yaklaşımdır?

Soru 7:

“Siyasi erk’e katılma, seçme-seçilme haklarını” ifade eden ve bunlardaki kazanımları 19.yüzyılda “herkese eşit oy hakkı” ilkesinin yasal olarak kabul edilmesi ile gerçekleşen hakları ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Radikal demokrasi siyaseti aşağıdakilerden hangi ikisine alternatif olarak ortaya çıkmıştır?

Soru 9:

Bir kültürde sadece ekmek ve tahıl ürünleri ile alınan kalori miktarı başka bir kültürde proteinli gıdalar ile sağlanabilir. dolayısıyla, kalori miktarından ziyade yiyeceklerin besin değerini hesaplamak önemli olmuştur. Bütün bu tip yoksulluk hesapları literatürde nasıl adlandırılmıştır?

Soru 10:

Geçmişteki ve şimdiki toplumsal tipler ve hareket biçimleri arasında radikal bir kopma olduğunu varsayarak postmarksist bir belirleme yapan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

“İster ilkel, ister feodal, ister modern temel yapılarda ya da bunların değişim içindeki çeşitlenmeleri halinde olsun, her sosyal yapı, bu yapıyı meydana getiren sosyal müesseselerin (kurumların), insan ilintilerinin ve bunların karşılıklı münasebetlerinden (ilişkilerinden) doğan sosyal değerlerin birbirlerini karşılıklı olarak etkiledikleri bir bütündür” düşüncesi kime aittir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi radikal demokrasi projesinin temel varsayımlarından biri değildir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi bağımlılık okulu analizlerinde kullanılan metropol-uydu kavramlarına bir örnektir?

Soru 14:

M. Weber geç kapitalistleşen toplumları analiz etmek için sorduğu “Kapitalizm niçin sadece Batı toplumlarında gelişti de diğer toplumlarda gelişmedi?” soru bize aşağıdakilerden hangisini anlatır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi ile yoksulluk ilk kez toplumsal bir sorun olarak gündeme gelmiştir?

Soru 16:

Eski toplumsal hareketler ile yeni toplumsal hareketlerdeki anlayış değişikliği karşılaştırıldığında aşağıda verilenlerin hangisinden söz edilemez?

Soru 17:

“Adalet” ve “eşitlik” gibi kategorilerin liberal bağlamlarından çıkarılıp demokratik bir siyasal söyleme eklemlenmesi gerektiğini savunan düşünür çifti, aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 18:

Kapitalizm içerisinde varlıkların piyasada alınır-satılır bir sermaye malı haline gelmesi süreci olarak ifade edilebilecek kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

I. Çocuklarda ölüm oranı II. Kaliteli suya erişim oranı III. Çocuklarda beslenme oranı İnsani gelişim endeksi yukarıdaki hangi ölçütleri ele almaktadır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi son yıllarda alt sınıfları suçlamaya yönelik kullanılan betimlemelerden değildir?