logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Tabakalaşma ve Eşitsizlik

Soru 1:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Postmarksizmin temel varsayımlarından biri değildir?

Soru 2:

Sosyal politikanın evrimi açısından ele alındığında ikinci dönem ile ilgili doğru bilgi hangisidir?

Soru 3:

Özellikle feminist hareketi, ekoloji hareketini, nükleer karşıtı hareketleri, barış hareketlerini ve azınlık hareketlerini ifade etmek amacıyla kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

“Eşitlik, Özgürlük, Kardeşlik”sloganı aşağıdaki devrimlerden hangisinin temel sloganı haline gelmiştir?

Soru 5:

I. Teknolojik gelişmelerII. Üretim yapısında esnek üretime doğru gerçekleşen değişimlerIII. Eğitimli yeni bir orta sınıfın gelişmesiIV. Üretim yapısında esnek üretime doğru gerçekleşen değişimlerYukarıda sıralan bu özellikler hangi kavramın ortaya çıkmasına neden olmuştur?

Soru 6:

Aşağıdaki düşünür çiftlerinden hangisi yeni toplumsal hareketleri radikal demokrasi siyasetinin en önemli öğesi olarak düşünmüşlerdir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi radikal demokrasi projesini betimlemek için kullanıldığında geçersiz olur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Postmarksizme yöneltilen eleştirilerden biri değildir?

Soru 9:

I. Sermayenin büyüklüğü II. Sektörel farklılık III. Sermaye kullanımı Yukarıdakilerden hangileri Türkiye’deki sermaye sahibi ve bileşenlerini ayırmak için kullanılan kriterlerdendir?

Soru 10:

Türkiye’de 2004 yılı verilerine göre %20‘lik dilimlerin en üstünde yer alan nüfus grubu milli gelirin yüzde kaçını almaktadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi, yeni toplumsal hareket kuramcılarının Marksizm’in yeni toplumsal hareketleri anlamada ve tanımlamada yetersiz kaldığını öne sürmelerindeki nedenlerden biridir?

Soru 12:

Aşağıdaki maddeler hangi tür devlet anlayışına ait eğilim ve temel özelliklerdendir? -Refah desteğinin miktarında ve uygunluk ölçütleri alanında kesintiler, -Eğitime ve öğretime, el işlerine veya düşük ücretli istihdama katılımda farklı biçimlerinin uygulanması, -Sosyal yardım politikalarına hak kazanmanın zorlaştırılması ve yardımlardan yararlananların daha fazla denetlenmesi, -Giderek artan işyeri gereksinimleri doğrultusunda istihdam tercihinin kısıtlanması, Mesleki eğitimin özelleştirilmesi ve deregülasyonu.

Soru 13:

Ulusal düzeyde zorunlu eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerin herkese eşit olarak ulaştırılması yanında, toplumda geçerli olan standartlara uygun medeni ve kaliteli bir yaşam hakkının sosyal bir miras olarak gelecek kuşaklara aktarılmasını içeren hakları ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Postmarksizm hangi düşünürlerin öncülüğünde kurulmuştur?

Soru 15:

Siyasal iktidarı hedefleyen, ekonomik çıkar yörüngeli sınıfsal yapısı olan hareketler (işçi hareketleri gibi) ne olarak adlandırılmıştır?

Soru 16:

"Yeni toplumsal hareketler, eşitlik idealinden ziyade farklılık anlayışına dayanır" açıklaması kime aittir?

Soru 17:

Yeni toplumsal hareketler ile ilgili olarak, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi resmi ve gerçek vatandaşlık arasındaki çelişkiyi         açıklamaktadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, Wood’un yeni toplumsal hareketler ile yeni toplumsal hareketleri siyasetin merkezine yerleştiren Postmarksizme yönelik yaptığı eleştirilerden biridir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Karl Marx’ın toplumsal sınıf çalışmalarına dair düşüncelerinden biri değildir?