Romalıların çalışma kavramını karşılamak için kullandıkları "labor" sözcüğünün aynı zamanda yorgunluk, acı ve ızdırap gibi çağrışımlarının olması bize neyi göstermektedir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Romalıların çalışmaya karşı olumsuz bir yaklaşımlarının bulunduğunu
Kapitalist/endüstriyel düzeninin geliflimine paralel olarak büyük miktarlarda iflgücü gereksinimi ortaya ç›km›flt›r. Oysa pre-endüstriyel toplumun “tembel” insan›, yaflayabilece¤i kadar kazanc›n peflindedir. Kapitalist giriflimcinin fabrikas›n› çal›flt›rabilmesi için ise daha fazlas›na gereksinimi vard›r. Öte yandan köle eme¤i kullan›m›, Adam Smith’in de vurgulad›¤› flekilde, pek rasyonel de¤ildir çünkü bir köle, yiyebilece¤i kadar fazla yiyip çal›flabilece¤i kadar da az çal›flmaya bakmaktad›r (See, 1972, s.152). Hangisinin açıklaması olabilir?
Doğru Cevap: A) Püritan Etik
“Ekonomik olay, olgu ve ekonomik çıkarları, teknolojik öze dayalı sosyal örgütlenme ve ilişkiler ağı içinde ele alan bir bilimdir” tanımı aşağıdaki kavramlardan hangisini açıklamaktadır?
Doğru Cevap: A) Ekonomi sosyolojisi
Neo-klasik iktisata göre teknolojik gelişmenin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Aynı malın aynı ölçekte daha az girdi kullanılarak üretimi
Aşağıdakilerden hangisi post-fordizmin özelliklerinden biridir?
Doğru Cevap: D) Çalışanların karar verme sürecine aktif katılımı
Aşağıdakilerden hangisi, enformasyon toplumlarına ait meslek gruplarından biri değildir?
Doğru Cevap: C) İmalat sektörü
Aşağıdaki ifadelerden hangisi tüketim toplumuna ait olumsuz eleştirilerden değildir?
Doğru Cevap: C) Tüketimin artmasıyla eşyaya duyulan yoksunluk azalmaktadır.
I. Nesnellik II. Soyutlama III. Sezgisel anlama IV. Niteliksel çözümleme V. Mantıksal tutarlılık Yukarıdakilerden hangileri geleneksel düşünme biçimine göre erkeksilik ile ilişkilendirilmektedir?
Doğru Cevap: D) I, II, V
Ekonominin bir sistem olduğunu ve sistemlerin de bir çok açıdan makineye benzediğini vurgulayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) A. Smith
Fransız düzenleme okuluna göre Fordizmin iki temel dinamiği, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: B) Birikim rejimi-Düzenleme biçimi
''Tüketim toplumu aynı zamanda tüketimin öğrenilmesi toplumu, tüketime toplumsal bir biçimde alıştırma toplumudur; yani yeni üretim güçlerinin ortaya çıkması ve verimlilik taşıyan ekonomik bir sistemin tekelci yeniden yapılanmasıyla orantılı yeni ve özgül bir toplumsallaşma tarzıdır'' diyen yazar aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Jean Baudrillard
Kimler daha çok meslek kavramını bir tanrı buyruğu olarak görüp kutsallaştırmıştır?
Doğru Cevap: B) Püritanler
Tüketicinin ekonomik sistemde hangi ürün ve hizmetin üretileceğinin kararlaştırılmasında sürekli bir biçimde ekonomiye katkıda bulunmasını aşağıdakilerden hangisi ifade etmektedir?
Doğru Cevap: D) Tüketim demokrasisi
Bürokrasiyi düzenli olarak çalışan bir makineye benzeterek, buradaki emir-komuta zincirini makine çarklarının işlevleri olarak gören kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Weber
Daniel Bell’te göre aşağıdakilerden hangisi teknolojinin toplumsal değişmeyi gerçekleştirme yollarından biri değildir?
Doğru Cevap: D) Teknoloji sayesinde ulaştırma ve haberleşme alanlarında yaşanan devrimler sosyal ilişkilerde kısıtlama yaratmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi batı’da modern kapitalizmin gelişimini, kökleri Protestan etiğe dayanan rasyonelleştirme kavramı çerçevesinde açıklamıştır?
Doğru Cevap: D) Max Weber
Sanayi toplumundan, enformasyon toplumuna geçişte en önemli rolü oynayan olay aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) 1974 Petrol Krizi
İktisatçı Hermando De Sato’nun öne sürdüğü, özellikle zayıf devlet yönetimlerinin olduğu ülkelerde, enformel sektörü küçük girişimcilerin oluşturduğunu iddia ettiği yaklaşım hangisidir?
Doğru Cevap: C) Legalist Okul
I. Atkinson II. Piore III. Sabel IV. Schmitz V. Lipietz Yukarıdakilerden hangileri post-fordizmin yaratmış olduğu dönüşümleri olumlu olarak değerlendirmektedir?
Doğru Cevap: C) I, II, III, IV
Swedberg, ekonomi sosyolojisi konusunda Avrupalı araştırmacı olarak P. Bourdieu, (1930-2002) ve onun Cezayir konusundaki araştırmalarını gündeme getirir. Ona göre Bourdieu’nun, sosyal sermaye ve ekonominin sosyal yapılanması konularında yaptığı çalışmalarla kültür ve ekonomi ilişkisine güçlü katkılar yaptı. Aşağıdakilerden hangisi Bourdieu’nun 4 temel analiz araçlarından biri değildir?
Doğru Cevap: D) Tüketim