logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Ekonomi Sosyolojisi

Soru 1:

Piyasa sektöründe üretim maliyetlerinin tümü (üretim faktör maliyetleri) kim tarafından karşılanmaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Geleneksel Ekonomi yaklaşımının özelliklerinden biri değildir?

Soru 3:

Ekonomik faaliyetlerin sosyal yapı ve ilişkiler içinde sıkıca yurtlanmış, yani yerleşik veya gömülü (embeddedness), biçimde yer aldığı fikrine dayanan yurtlanmışlık teorisini ortaya atan bilim insani aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Ekonomi sosyolojisinin bağımsız bir bilim dalı olarak ortaya çıkmasını belirleyen ve Almanya’da “Yeni Tarihci Okul” içinde yer alan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Keith Hart’ın enformel sektör ile ilgili düşüncelerini en iyi açıklayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Enformel kesimin örgütsüz kesim olarak ifade eden ve devlet desteğinden yoksun olduğu için imtiyazsız olduğunu savunan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

“Ekonomi biliminin çıkış noktası birey ve bireycilikken; ekonomi sosyolojisi sosyal grup, kurum ve sosyal yapıyı merkezi unsur olarak ele almaktadır.” Yukarıdaki açıklama ekonomi bilimi ve ekonomi sosyolojisi arasındaki farklardan hangisine aittir?

Soru 9:

“Geleneksel ekonomide bağımlı-bağımsız değişken ilişkileri modeller şeklinde ortaya konulurken; ekonomi sosyolojisinde değişkenler arasındaki ilişkiler genel geçer yasalar şeklinde değil empirik olay ve gözlemlerle yanlışlanmaya açık, kısmi ve geçici açıklama değeri olan tezler olarak ortaya konur” ifadesi ekonomi sosyolojisi ve geleneksel ekonomi arasındaki hangi analiz ve yöntemsel farkı ifade etmektedir?

Soru 10:

Endüstri toplumundaki sosyal sorunlara getirilen yaklaşımlar kaç grup altında toplanmaktadır?

Soru 11:

"İnsan dışı doğada, amaç ve planlanmış bilinçli yönelimler yoktur. Sadece uzun evrim ve seleksiyon sürecinin şekillendirdiği, oluşmuş yapılar vardır. Doğanın yapılanışında, ne amaçlar ne de tasarlanmış sistemler yer alır" şeklinde düşünen birisinin bu düşüncesine kanıt olarak hangisini sunması beklenir?

Soru 12:

Bütün ekonomik olayların, özünde teknolojik sürecin yer aldığı bir sosyal ilişkiler sistemi oluşturduğu aşağıdaki disiplerin hangisinin temel kabulüdür?

Soru 13:

Kadınların toplumsal işbölümünde ikincil konumda olmalarını ruhsal gelişmelerindeki farklılıklara dayandıran yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangi bakış açısı enformel ekonomiye yeni bir bakış açısıdır?

Soru 15:

“Ekonomi sosyolojisi” kavramı ilk kez hangi düşünür tarafından kullanılmıştır?

Soru 16:

Toplumsal yaşamın karmaşık ilişkilerinin bir kaosa dönüşmemesi için toplumu geleceğe taşıyacak yönetim ve yönlendirme işlevi hangi alanın konusudur?

Soru 17:

Ekonomik faaliyet içerisinde, çalışmayı yaşam için sadece bir araç olarak görmek gibi bir davranış kalıbı ve kültür geliştiren sosyal kesim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ekonomi sosyolojisinin konularından biri değildir?

Soru 19:

Enformel sektörü; ‘Kendi hesabına, istikrarsız, düzensiz, güvencesiz, maaş veya ücret karşılığında çalışma biçimi olarak tanımlayan, formel kesimde istihdamın sürekli, düzenli ve güvenceli olduğunu savunan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Ekonomik olay, olgu ve ekonomik çıkarları, teknolojik öze dayalı sosyal örgütlenme ve ilişkiler ağı içinde ele alan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?