logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler

Soru 1:

Aşağıdaki çalışmalarından hangisinde D.Harvey, sermaye birikiminin hareketleri ve coğrafya arasındaki ilişkiyi ele almıştır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Sennett’in işe yaramazlık kabusunun nedenlerinden biridir?

Soru 3:

Manuel Castells, kaç yılında, nerde doğmuştur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi keşifler çağını hazırlayan teknik gelişmeler arasında yer almaz?

Soru 5:

Marxist coğrafyacı ve teorisyen David Harvey’in hangi çalışması postmodernizmi, Marxist bakış açısı çerçevesinde değerlendiren oldukça önemli bir çalışma olarak kabul edilmektedir?

Soru 6:

Oksidentalizmin en önemli temsilcisi kimdir?

Soru 7:

Geride kalanları başarısızlığa hapseden bir yapıya sahip olan ve yeni kapitalist düzende benimsenen prensip aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Kişisel davranışın ve toplumun kurumlarının, Tanrının hukukundan kaynaklanan, Tanrı ile insanlık arasında aracılık eden belli bir otorite tarafından yorumlanan kurallarla tanımlanması çerçevesinde gerçekleşen kolektif kimlik inşası ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I. Immanuel Wallerstein, II. Paul Baran III. Paul Sweezy IV. Samir Amin Yukarıdaki isimlerden hangisi veya hangileri postkolonyal teorinin gelişiminde önemli etkisi olan Post-Marksist düşünürlerdendir?

Soru 10:

Harvey’e göre, postmodernist düşünceyi yaygın ve derin bir değişim olarak kabul edenlerin ortak yanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi "1970’li yıllardan itibaren sermaye birikim sürecinde yaşanmakta olan değişimler, postmodern düşüncenin temelini oluşturmaktadır" düşüncesini savunmuştur?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Sennett’e göre esnek çalışma koşullarında esnek şirketlerin iş ilanlarında  aranan niteliklerin en başında özellikle vurguladıkları niteliklerden biri değildir?

Soru 13:

Modern öncesi toplumsal yaşamın temelini oluşturan geleneksel eylemlerin önemini kaybettiğini ve modern çağın, daha etkili olan rasyonelleşme ve bürokrasi tarafından şekilleneceğine inanan kişi kimdir?

Soru 14:

Ulrich ve Giddens’in risk toplumu üzerine ortak düşüncelerinden hangisi yanlış verilmiştir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi post-kolonyal teorinin öne çıkan önemli temsilcileri arasında değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi mikro enformasyon teknolojisi devriminin temel dayanaklarından değildir?

Soru 17:

Denizcilerin güneş açısını ölçerek enlem derecelerini hesaplayabilmeleri uzun yolculuklar sırasında bulundukları konum noktasını belirleyebilmelerini kolaylaştıran alet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Kolonyalizm, Batı tarihinin geleneksel siyasi ve ekonomik anlatısında Christopher Columbus’un kaç yılında Doğu’yu keşfetmek amacıyla batıya doğru yelken açmasıyla sembolleştirilir?

Soru 19:

İmaj ve sembollerle ilişkili olarak birlikte yaşayanların, bir arada ikamet edenlerin mekânı olarak ifade edilen ve Lefebvre’in geliştirdiği üç kavramsal düzey arasında yer alan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Postkolonyal teoride etkili olan post-Marksist düşünür aşağıdakilerden hangisidir?