logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Sosyoloji Kuramları

Soru 1:

Baudrillard, ABD gibi bir toplumda kültürün büyük bir bölümünün kapitalistler, reklam ajansları ve kitle iletişim araçları tarafından üretildiğini ve dönüşüme uğratıldığını ifade eder. Bunu da .......... olarak kavramsallaştırır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Foucault'ya göre biyo-iktidarın doğrudan hedefidir?

Soru 3:

Wallerstein’in aşağıdaki hangi düşünce sistemini temel aldığı söylenebilir?

Soru 4:

Derida'nın temel düşünce kavramları için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? I. Yapı söküm yöntemiyle klasik Avrupa düşünce yapısını (construction) söküp (deconstruction) ondaki malzemeyle yeni, daha kullanışlı bir yapı kurmak (reconstruction) üzere tarihsel anlam evrelerine geri dönüşler yapmaktır. II. Derrida’ya göre sistemler, daima yapısalcıların analiz ettiği temel birimlerden oluşur-zıt çiftler- ve bu sistemlerde zıt çiftlerin bir tarafı daima diğerinden daha önemlidir, biri pozitif diğeri ise negatif olarak değerlendirilir. III. Derrida’ya göre bütün Batı felsefesinin en temelinde, başka bir deyişle var olan kavram karşıtlıklarının en kökeninde, söz (logos) ile yazı ayrımının yer aldığı; bundan dolayı sözün ya da konuşmanın dolaysız, içtenlikli, hep bu anda olduğunun düşünülmesi nedeniyle gerçek ile doğruluğun tek kaynağı, olası tek taşıyıcısı olarak görüldüğünü söylemektedir. IV. Derrida için “dil”in bir yapı ya da bir sistem olarak bir merkezi yoktur, sistemin unsurlarını bir yerde bir arada tutan bir merkez olmadığından mutlak veya kesin bir gerçek veya anlam da yoktur. Dil daima değişir ve hareket eder; çünkü bir merkez tarafından sabitlenmemiştir. Dolayısıyla anlam; daima belirsiz, çoklu ve geçicidir.

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Braudel'in  eserinde ve onu takip eden yayınlarında, bütüncül bir perspektifle, incelediği bölgenin özelliklerinden değildir?

Soru 6:

Hangi felsefeciye göre bilimin amacı doğru temsildir ve bilim önermeleri bu doğru temsilin aracıdır?

Soru 7:

The Order of Things (Kelimeler ve Şeyler) adıyla yayınlanan kitabın yazarı kimdir?

Soru 8:

Baudrillard’a göre gerçekliğin yerini simülasyonun aldığı Batı toplumlarında giderek ortadan kalkan kitlelerin yerini aşağıdakilerden hangisi almaktadır?

Soru 9:

Modernleşmenin sosyal bilimi olan sosyolojinin birçok kavramının içinin boşaltıldığına değinen Baudrillard, tüm bu kavramların anlam zedelenmesine uğrayarak içe patladığını (implosion) belirtir.Bu kavramlardan hangisi doğru verilmiştir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Derrida'nın görüşünü yansıtır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Wallerstein’ın dünya sistem teorisinde merkez ülkelerin özelliklerinden biri değildir?

Soru 12:

O¨zellikle Heidegger and Nietzsche’den etkilenen Derrida’ya göre dünya nedir?

Soru 13:

Laclau ve Mouffe'nin eklemleyici pratikten kaynaklanan yapılandırılmış bütünlük olarak tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Bauman’a göre postmodernlikle ilgili olarak doğru değildir ?

Soru 15:

Anlamın medyada içe göçmesi, medya ve toplumsalın da kitlelerde içe göçmesiyle sınırların çökmesine yol açan sürece verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

"Söylem" fikri aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Soru 17:

Wallerstein’a göre sosyal ilişkilerin temeli nedir?

Soru 18:

Baudrillard’ın “sessiz yığınlar” olarak tanımladığı kitlelerin özelliklerinden biri aşağıdakilerden hangisi olamaz?

Soru 19:

Baudrillard, tarihte çeşitli gösterge evrelerinin bulunduğundan söz etmektedir. İkinci Dünya Savaşı’ndan kısa bir süre sonra başlayan, iletişim teknolojileri ve kitle iletişim araçlarının sürekli geliştirilmesi ve yaygınlaşmasıyla giderek birbirinden farklılaşan bir göstergeler evreninin mevcut olduğunu savunan evre aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Wallerstein’ın dünya sistem teorisinde çevre ülkelerden biridir?