logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çağdaş Sosyoloji Kuramları

Soru 1:

Bauman, Batı Avrupa’da on yedinci yüzyılda ortaya çıktığını belirttiği modernliğin kültür anlayışını aşağıdakilerden hangisine benzetir?

Soru 2:

D. Bell'in kavramsallaştırmasıyla yaygın halini alan ve hizmet sektörünün imalat sektöründen ön plana geçtiği, bilim ve teknolojinin merkezi bir öneme sahip olduğu, yeni bir yönetici elitin ortaya çıktığı bir toplum tasavvuruna ne ad verilir?

Soru 3:

Bauman'a göre dünyanın yeniden büyülü hale getirilmesi görüşü hangisi ile mümkün olabilir?

Soru 4:

Lyotard'a göre bilim kendi dil oyununu oynar ve bilim söyleminin meşruiyetinin aşınmasıyla yeni diller eklemlenmeye başlamıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu duruma örnek teşkil etmez?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi D. Bell'in sanayi sonrası toplum kavramsallaştırmasına yöneltilebilecek eleştirilerin dışında kalır?

Soru 6:

Kültür bağlamında Bell'in sanayi sonrası toplumuna dair aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 7:

Postmodernizm kavramı aşağıdaki deyişlerden biri ile özetlenmek istense hangi seçenekteki deyişle özetlenebilir?

Soru 8:

Touraine’in toplumu toplumsal aktörlerin eylemleriyle şekillenen bir toplumsal sistem olarak gören, bu nedenle de toplumsal aktörleri kuramın merkezine alan yaklaşımı ne olarak adlandırılır?

Soru 9:

Halkın bütünüyle ya da hemen nerdeyse bütünüyle devlet tarafından tahakküm altına alındığı bir siyasal rejime atıfta bulunan kavram şıklardan hangisidir?

Soru 10:

Bell'in analizine göre hangisi endüstri sonrası dönemin unsurlarındandır?

Soru 11:

Sanatta postmodern anlayış ilk kez hangi kent, sanat çevresinde girmiştir?

Soru 12:

Bell'in sanayi sonrası toplum kavramsallaştırması bağlamında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 13:

Yakınlaşma (convergence) teorisi hangi dönemde ortaya çıkmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi sanayi sonrası toplum teorisine yönelik eleştirilerden biridir?

Soru 15:

Lyotard'ın yazdığı 'Postmodern Durum' adlı kitaba göre postmodern durumu belirleyen temel ölçüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

İdeolojinin seküler bir din ve hayatın tüm yönlerini dönüştürmeye çabalayan, “tutkuyla aşılanmış” bir düşünce seti olduğunu ifade eden sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

1979 yılında yayınladığında hem Fransa'da hem de Dünya genelinde entelektüel çevrelerde geniş yankı uyandıran ve postmodernizme ilişkin görüşlerin yer aldığı ''Postmodern Durum'' adlı eserin yazarı kimdir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi postmodern koşullar içerisindeki bireylerin sahip olması gereken özelliklerden biridir?

Soru 19:

I. Türkiye sanayi toplumu karakterini benimsemiştir ancak sanayi sonrası toplumun herhangi bir kriterini taşımamaktadır.II. Türkiye istihdam edenlerin çoğu hizmet sektöründe çalışmaktadır.III. Türkiye üretim aşamalarında halen Batı’nın sanayi sonrası toplumlarından teorik bilgi ve teknoloji desteği almakta, sanayileşmesini Batı’ya bağımlı bir şekilde sürdürmektedir. Türkiye'yi ve sanayi sonrası toplumu ele aldığımızda yukarıdakilerden hangisi ya da hangilerini söyleyebiliriz?

Soru 20:

Siyaseti devletin toplumsal hayat içindeki rolünün iç güvenlik, dış güvenlik ve adaletin sağlanmasıyla sınırlı tutulması ve iktisadi alanın bütünüyle serbest bırakılması görüşünü ifade etmek amacıyla kullanılan terim şıklardan hangisidir?