logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Sosyoloji Kuramları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Baudrillard’ın Amerika adlı eserinde bahsettiği düşüncelerden biri değildir?

Soru 2:

Simge, sembol ve işaretlerin yorumlanmasına, üretilmesine veya işaretleri anlama süreçlerini içeren bütün faktörlerin sistematik bir şekilde incelenmesine dayanan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Post-moderniteyi gelişen kitle medyası, iletişim ve kitle tüketimi ile, sembolik tüketim ve zaman ve mekânın daralması ile ilişkilendiren düşünür kimdir?

Soru 4:

Bir toplumsal devrim programına başvurmaksızın, kapitalizmin dönüşümünü olanaklı gören anlayışı solun yeni paradigması olarak gören model aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi antagonistic demokrasinin temelinde yatan kavramdır?

Soru 6:

Aydınlanma ile başlayan modernite; dünyayı rasyonel, deneysel ve objektif bağlamda açıklamayı vaat eder. Aşağıdaki kavramlardan hangisi yukarıdaki düşünceyi desteklemez?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi tüketim toplumunun özelliklerinden biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Appadurai’ye göre küreselleşmenin gözlemlenebileceği beş boyutundan biri değildir?

Soru 9:

Postmarksizme ait söylem kavramının özellikleri aşağıdakilerden hangisi ya da hangileridir?I. İdeolojik ve politik çıkarların söylem yoluyla kurulabileceği II. Siyasetin hegemonik pratiklere yönelen bir söylem kurma süreci olduğu III. Siyasetin herhangi bir sınıfın maddi çıkarları üzerinden biçimlendirilemeyeceği ancak bir söylem kurma sürecinde inşa edileceği?

Soru 10:

Liberal demokrasinin daha fazla geliştirilmesi olarak formüle edilen radikal demokrasi kuramları iki başlık altında incelenebilir. Bu başlıklardan hangisi aşağıdaki seçeneklerde verilmektedir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Bauman'a göre postmodern koşullar içerisinde yaratılan bireylerin özelliklerinden biri değildir?

Soru 12:

1960’ların sonlarından itibaren başta Avrupa ve Amerika olmak üzere tüm dünyada çevreci hareketler, barış inisiyatifleri, yerli halklar, ulusal azınlıklar, kadınlar, göçmenler, eşcinseller gibi farklı grupların başını çektiği hareket aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi sanayi toplumunun metodolojisi olarak değerlendirilmektedir?

Soru 14:

I. Teknolojik II. Demografik III. Ekonomik IV. Siyasi V. Toplumsal Yukarıda verilenlerden hangisini/hangilerini, Bell önkestirim alanları olarak sıralamaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Wallerstein’ın çalışmalarından etkilendiği isimler arasında değildir?

Soru 16:

"...........................kuramındaki temel vurgu, işçi sınıfının tarih içerisinde işgal etmiş olduğu merkezi konumunun artık ortadan kalktığı ve işçi sınıfının artık önemli bir toplumsal aktör/özne olarak işlevini yitirdiği üzerinedir" Boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 17:

Foucault’un söylemde ifadeyi analiz etmeye yönelik olan kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Küresel kapitalist dünya ekonomisi, Bolşevik Devrimi ile  kaçıncı aşamasına geçmiştir?

Soru 19:

Foucault Deliliğin Tarihi adlı kitabında; 17. yy. Avrupa’sında mantığını yitirmiş, laf anlamayan insanların kilit altında tutulduğu kurumların ortaya çıktığı bir hareketin başladığına işaret eder. Bu hareket sadece delilere yönelik değildir; işsizleri, bekar anneleri, başarısız intihar girişiminde bulunanları, hayat kadınlarını, zamparaları, geleneklere aykırı davrananları kısaca sosyal olarak üretime katılmayan veya zararlı olan herkesi içermiştir. Foucault bu hareketi aşağıdakilerden hangisi ile kavramsallaştırmıştır?

Soru 20:

Modernite kelimesinin önüne post önekini neden koyduğunu Baudrillard nasıl açıklar?