logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Sosyoloji Kuramları

Soru 1:

Gerçeğin taklidi, benzeri anlamına gelen ve gönderenden yoksun ve nerede başlayıp nerede bittiği bilinmeyen, gerçeğin değil yalnızca kendi kendinin yerine geçebilen bir şey olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Postmarksizm’i açıklayan kavramlardan biri değildir ?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Disneyland ile ilgili yanlış bir ifadedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi post-yapısalcılığın etkilendiği hareketlerden biri değildir ?

Soru 5:

I. Yüz yüze etkileşimden doğar. II. İnsanlar ahlaki aktörlerdir. III. İzleyicinin aklını ürünleri alması için çelmeyi amaçlar. IV. Kitle iletişim araçlarının değerlendirmelerine göre yaratılır. Baudrillard'a göre, geleneksel sosyal grupların üyeleri yerleşik kültür tarafından; postmodern kültürün üyeleri ise metalaşmış kültür tarafından çevrelenmiştir. Buna göre, yukarıdakilerden hangisi/hangileri metalaşmış kültür kavramını açıklarken kullanılabilecek doğru bir ifadedir?

Soru 6:

Postmarksizm kuramın temel varsayımlarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Baudrillard'ın postmodernlik nosyonuna ilişkin eleştirilerden biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Postmodernitenin peygamberi olarak ilan edilmiştir?

Soru 9:

Aydınlanma düşüncesinin temel öncüllerini radikal olarak eleştirerek, bunu genoloji kavramı ile izah etmeye çalışan ve postmodern düşüncenin öncüsü sayılan felsefeci kimdir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi postmarksizmin kurucularındandır?

Soru 11:

"Temsil; gösterge ve gerçeklik arasındaki eşdeğerlik ilkesinden kaynaklanır." diyen ünlü sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıda Baudrillard’ın tanımladığı tüketim toplumuyla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

I. Gösterge ve gerçeklik arasında zihinsel bir kırılma ortaya çıkmıştır. II. Göstergeler, tek gerçeklik haline gelmiştir. III. Üretimden bilgi temelindeki teknolojilere doğru bir geçiş yaşanmıştır. IV. Endüstri Devrimi ile başlamıştır. Baudrillard'a göre dört gösterge evresi vardır. Buna göre, yukarıdakilerden hangisi/hangileri göstergenin dördüncü evresini anlatırken kullanılabilir ?

Soru 14:

I. Post-modern II. Post-kapitalist III. Post-endüstriyel IV. Post-teknoloji Post-yapısalcılık ve postmodernizm gibi teorilerin ağırlık kazandığı iddia edilen günümüz sosyolojisinde, çağdaş toplumsal yapı yukarıda verilen kavramlardan hangileri ile tanımlanmaktadır?

Soru 15:

Aşağıdaki kuramcı-kuram eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır ?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Baudrillard'ın "anlam"ın yerini "gösteri"nin aldığı iddiasına doğrudan örnek olabilecek medya içeriklerinden biri olarak düşünülmeyebilir?

Soru 17:

Küreselleşme kavramı ile ilgili olarak vurgulanan konulardan biri küreselleşme sürecinde yaşanan değişimlerin bazı bilim insanları tarafından neoliberalizm ile yakından ilişkili olarak tartışılıyor oluşudur. Aşağıdakilerden hangisi bilim insanlarının bununla ilgili olarak üzerinde durdukları  konulardan birisi değildir ?

Soru 18:

Küreselleşme olgusunu karakterize eden iki temel özelliğin sömürüye dayalı bir işbölümü ve sermaye birikimi olduğunu eden iddia eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Baudrillard ''Tüketim bir var olma modu haline gelmiştir.'' sözünü hangi nedene bağlamıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Appadurai’ye göre küreselleşmenin boyutlarından değildir?