logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Çağdaş Sosyoloji Kuramları

Soru 1:

"Toplumsal organizasyonların teknik ve ekonomik zorunlulukları toplumsal yapının biçimlenmesinde siyasal ideolojilerden çok daha etkilidir. Bu nedenle kapitalist ve sosyalist toplumlar giderek daha çok birbirlerine benzemektedirler (Mann, 1983, s. 22). Hiç kimse Sovyetler Birliği’ndeki teknolojinin (kimya ve fiziğin) kapitalist dünyadakinden farklı olduğunu iddia edemez (Bell, 1967a, s. xi). Her ikisi de ileri sanayi toplumlarının birer örneğini, üretim güçlerinin önemli ölçüde yüksek düzeyde olduğu toplum modelinin birer uygulanış biçimini ifade etmektedirler (Vergin, 2010, s. 140)." Yukarıda açıklanan teori aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Sosyolojide büyük toplumsal sorunların çözümü için öngörülerde ve önerilerde bulunma eğilimine ne ad verilir?

Soru 3:

Sanayi sonrası toplum kavramını ilk kullanan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşme ile ilgili Bauman’ın görüşlerinden biridir?

Soru 5:

Touraine’e göre, sanayi sonrası toplumun en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

I. Tarihsel eğilimler dizgesinin olasılıklarının ana hatlarını çıkarmaya çalışma II. Toplumsal olayları ve olguları tahmin etme ve sonuçlarıyla ilgilenme III. Belli oranda geleceğe dönük çıkarımlarda bulunma işlevini sosyal bilimsel, olgusal temellere dayandırarak gerçekleştirme IV. Uzun vadeli, geniş ölçekli toplumsal ve ekonomik tahminde bulunma Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri Daniel Bell’e göre, toplumsal olgulara dayalı bir çözümlemeyi gerçekleştirmede toplumsal önkestirim çerçevesini oluşturmaktadır?

Soru 7:

Bell'e göre ideolojilerin bitme sebepleri aşağıdakilerden hangileridir? I- Sosyalist rejimlerin şiddet içerikli baskıları II- Kapitalizm sonucu refah devletinin ortaya çıkışı, III- insanlığın varoluşuna Stoacı yaklaşan yeni felsefelerin ortaya çıkışı IV- İnsanların duygularını siyasal eyleme kanalize etmeleri

Soru 8:

Touraine'nin demokrasi anlayışında özneyi farklı kılan özellik nedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Kant'ın aydınlanmaya ilişkin düşüncesidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi "Laissez-faire " kavramını tanımlamaktadır?

Soru 11:

Zygmunt Bauman'a göre, küreselleşme fikrinden çıkan en derin anlam nedir?

Soru 12:

Post-endüstriyel topluma ilişkin aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

"Holocaust, yeltenilmiş kitle kıyımlarından oluşan uzun bir dizinin ve bunlar arasında başarılmışların oluşturduğu, pek de kısa olmayan dizinin bir başka bölümüdür. Ama onun taşıdığı özelliklerden bazıları geçmişteki soykırımların hiç birinde yoktur. Özellikle dikkat edilmesi gereken, bu özelliklerdir. Bu özelliklerde belirgin bir modernlik kokusu vardır. Bunların varlığı modernliğin Holocaust’a, zayıflığı ve beceriksizliğiyle değil doğrudan katkıda bulunduğunu akla getirir. Bu, Holocaust’un ortaya çıkmasında ve bu suçun işlenmesinde modernliğin rolünün pasif değil aktif olduğunu düşündürür. Bu, Holocaust’un modern uygarlığın bir başarısızlığı olduğu kadar, bir ürünü olduğu izlenimini de verir. Holocaust, modern biçimde -akılcı, planlı, bilimsel bilgilerle ve uzmanlıkla yürütülen, ustaca yönetilip koordine edilen- yapılmış her şey gibi, sözde modernlik öncesi tüm benzerlerinin, kendisiyle karşılaştırıldığında ne denli ilkel, savurgan ve yetersiz olduklarını göstererek geride bırakmış ve rezil etmiştir." şeklindeki ifadesinde Bauman neyi anlatmak istemiştir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Bell’in post-endüstriyel toplumda kültürün yerine ilişkin düşüncelerinden biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi bireylere ya da gruplara karşı keyfi uygulamalara yönelebilen bir siyasal yetki biçimine atıfta bulunduran bir kavramdır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Bauman'a göre modern koşullarda yaratılan bireyin özelliklerinden biri değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Alain Touraine'in çağdaş sosyoloji alanına yaptığı katkıyı açıklayan araştırma pratiğidir?

Soru 18:

I. Erken (klasik) modernlik aşaması II. Postmodernizm III. Geç modernlik aşaması IV. Geç kapitalizm Alain Touraine’e göre, modernlik iki aşamadan geçmiş olup bugün onun üçüncü aşaması içinde bulunmaktayız. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Touraine’in ifade ettiği bu üç aşama arasında gösterilebilir ?

Soru 19:

Bell'e göre sanayi toplumunun en temel kurumu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Üretim ve dağıtım araçlarının komünal (ortak) ya da devlet mülkiyetinde olmasını teşvik eden siyasal ya da sosyo-ekonomik kuram ve uygulamalarını ifade eden terim aşağıdakilerden hangisidir?