logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Sosyoloji Kuramları

Soru 1:

Yapısökümünün temel varsayımlarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Foucault'nun modern çağda biyo-iktidar olarak adlandırdığı farklı bir iktidar biçimini tartıştığı kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Post-yapısalcılık üzerine çalışmalar yapmamıştır?

Soru 4:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisine göre yeni bir bilgiye ulaşmak ancak tüm sınırların zorlanmasıyla müm­kündür?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Baudrillard'ın sanata ilişkin görüşlerinden biridir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Postmarkisizm önerdiği yenikavramlardan değildir ?

Soru 7:

Sanayi sonrası toplumu, farklı yaklaşımcılar farklı kavramlarla tanımlayabilmektedir. Aşağıdakilerden hangisinde kişi ve ortaya attığı kavram eşleştirmeleri doğru bir şekilde verilmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri postmarksizm için doğrudur? I- Sınıf kavramı yerini vatandaş, azınlıklar, farklı kimlikler, özne konumları, ‘öteki’ler ve bireylere bırakmıştır. II- Ekonomik ilişkiler toplumdaki her şeyi belirler. III- İşçi sınıfı dışındaki toplumsal gruplar da toplumsal değişimin aktörleridir. IV- Sosyalizmin eşitlik ve özgürlük idealine kitlesel bir siyasal devrim yoluyla ulaşılabilir.

Soru 9:

I. Gösterge, tam anlamıyla gerçek olanı temsil eder. II. İletişim yüz yüze karşılaşmalardan oluşan gerçek sosyal durumlarda meydana gelir. III. Endüstri sonrası toplumlarda ortaya çıkar. IV. Gösterge ve gerçeklik arasında zihinsel bir kırılma ortaya çıkmıştır. Baudrillard'a göre dört gösterge evresi vardır. Buna göre, yukarıdakilerden hangisi/hangileri göstergenin birinci evresini anlatırken kullanılamaz ?

Soru 10:

Dünya imparatorluklarından dünya ekonomilerine geçiş sürecinin başladığı 1450’li yıllardan bu yana merkez ve çevre ülkelerin yer değiştirdiği dört farklı aşama yaşanmıştır. Bu aşamalar hangi ünlü kitapta yer almıştır?

Soru 11:

Aşağıda verilenlerden hangileri sanayi sonrası toplumların genel karakteristikleri arasında yer almaktadır? Ekonomik yapıdaki dönüşüm Enformasyon teknolojileri Emek gücünün artan rolü

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi toplumdaki çatışma ilişkileri nedenlerinden birisi değildir ?

Soru 13:

Kamusal alandaki ilişkileri kimlik ve fark temelinde kurarak, ortak bir konsensüse varmak yerine çatışmacı bir “kimlik siyaseti” geliştirme gerekliliğine vurgu yapan model aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Küreselleşme kavramının ne zaman başladığı konusunda fikir birliği olmasa da hangi yıllara kadar uzandığı iddia edilmektedir?

Soru 15:

Hangisi Foucault'un temel kavramlarından değildir ?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Wallerstein ve Marx arasındaki benzerliklerden bir tanesidir?

Soru 17:

Appadurai’ye göre küreselleşmenin gözlemlenebileceği boyutlar aşağıdakilerden hangisi ya da hangileridir? I.Etnik Boyutu II.Teknolojik  Boyutu III.Finansal  Boyutu IV.Medya Boyutu V.İdeolojik Alan

Soru 18:

Wallerstein’a göre dünya imparatorluklarından dünya ekonomilerine geçiş süreci ilk olarak nerede ortaya çıkmıştır?

Soru 19:

Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe tarafından, eklemleyici pratikten kaynaklanan yapılandırılmış bütünlük olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Sanayi öncesi toplum, sanayi toplumu ve sanayi sonrası toplumların özelliklerine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?