logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Sosyoloji Kuramları

Soru 1:

Günümüz düşün dünyasının en çarpıcı isimlerinden olan Fransız düşünür Jean Baudrillard esas olarak simülasyon, kitlelerin zihniyeti, öteki, baştan çıkarma gibi konuları kitaplarında incelemiştir. Bu ünlü, düşünür ağaıda yer alan hangi yıllar arasında yaşamıştır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri Postmarksizimin temel dayanaklarındandır? I- evrensel olarak kurulmuş sınıf birliği inancı II- toplumun söylemsel pratiklerle oluştuğu III- toplumsal çatışmaların daha geniş kapsamlı olduğu IV- üretim tarzı ve ilişkilerinin siyasal alandaki belirleyiciliği

Soru 3:

Marx’a göre bir toplumun eşitsizliğe ve adaletsizliğe karşı verdiği mücadelenin devam etmesi aşağıdakilerden en çok hangisine bağlıdır?

Soru 4:

Radikal demokrasi projesinin merkezinde yer alan ve "çatışmalı çoğulculuk" olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi bir devletin bir başka devletin toprakları da dâhil her türlü kaynağından, sömürü düzeyine varan bir şekilde faydalanması demektir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Post-yapısalcılığa yöneltilen eleştirilerden değildir ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi göstergenin birinci aşamasıyla ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 8:

I. Endüstri devrimiyle başlamıştır II. Modernite olarak adlandırılan dönemdir III. Boş zaman artmıştır IV. Tüketim toplumunun başlangıcıdır V. Bilgi temelindeki teknolojiler hakimdir Yukarıdakilerden hangileri Baudrillard’ın gösterge aşamalarından üçüncüsünün özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri Foucault'un özneye ilişkin görüşlerini yansıtır? I. Yapısalcılığa eleştirel yaklaşmakla birlikte bu noktada yapısalcılarla hemfikir olarak öznenin doğası gereği özgür olmadığını, aksine her taraftan toplumsal belirlenimlerle kuşatıldığını kabul eder. II. “Özne” fikri, özneleri bir iktidar alanı ve belirli pratikler seti içinde konumlandıran toplumsal söylemler (dil, düşünce ve sembolik sistemler) aracılığı ile üretilen toplumsal bir kurgudur. III. Birey, anlamın yaratıcı kaynağı değildir; anlam, bireylerin toplumsal pratiklerini tanımlayan ve mümkün kılan söylemlerin unsurları arasındaki iç ilişkilerin bir ürünüdür.  IV. Özneyi merkeze oturtan teorilere (fenomenoloji, sembolik etkileşimciler gibi) karşı bir tavır almasıdır.

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Foucault’un temel düşünce ve kavramları arasında yer alır?

Soru 11:

Göstergenin, doğrudan sembolik ilişkiden bir uzaklaşmayı işareteden aşaması hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Bauman'a göre postmodern koşullar içerisinde yaratılan bireylerin özelliklerinden biridir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Wallerstein’ın dünya sistem teorisinin temel ilkelerinden biri değildir ?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi yeni toplumsal hareketlerin ortaya çıkış sebeplerinden olamaz ?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi yeni toplumsal hareketlerin öznesi olarak değerlendirilemez?

Soru 16:

Postmodernlik, müphem­liğin üstesinden gelmeyi ifade eder. Postmodernlikte, önceki süreçten ke­sin bir kopma ya da belirgin bir farklılaşma yoktur. Özgürlük, farklılık ve hoşgörünün postmodernliğin ateşkes formülü olduğunu ileri sürmektedir. Yukarıda verilenlerden hangileri Zygmunt Bauman’ın postmodernizme yönelik görüşleri arasında yer alır?

Soru 17:

Toplumun imkansızlığı tezi aşağıda verilen hangi sosyolog/sosyologralara aittir?

Soru 18:

Aşağıdaki ana konulardan hangisinde Marx ile Wallerstein aynı kavramsal çerçeveyi kullanmaktadırlar?

Soru 19:

"1960’lı yıllarda ortaya çıkan ...................., dilin düzensizliği ve istikrarsızlığı üzerinde ısrar eden dilbilimci F. Sassure’ün yanı sıra J. Derrida ve M. Foucault gibi düşürlerin fikirleriyle olgunlaşmış, hakikat ve öznenin inşa süreçlerinin radikal olarak ilişkisel ve tarihsel olduğunu öne süren bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, söylemin toplumsal yaşamda merkezi bir rolü olduğunu, her türlü hakikat iddiasına göreli şüpheyle yaklaşmak gerektiğini, öznenin inşa süreçlerinin tutarsız ve istikrarsız olduğu tezlerini savunur." boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 20:

Laclau ve Mouffe'un Postmarksist anlayışında hegemonya kavramını alıp farklı bir versiyonunu kendi felsefelerine dayanak yaptıkları düşünür kimdir?