logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çağdaş Sosyoloji Kuramları

Soru 1:

Baudrillard, modernleşmenin sosyal bilimi olan sosyolojinin içinde bazı kavramların anlamının içinin boşaltıldığına değinmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu kavramlardan biri değildir ?

Soru 2:

I. Teknolojik gelişmelerin  ve endüstriyel büyümenin yarattığı yeni sorunlar, II. Kapitalizmin yeniden yapılanmasıyla birlikte, üretim yapısında esnek üretime doğru gerçekleşen değişimler, III. Sınıf çatışmalarından farklı olarak ortaya çıkan yeni toplumsal çatışma biçimleri, IV. Eğitimli bir yeni orta sınıfın gelişmesi. Yukarıdakilerden hangileri yeni toplumsal hareketlerin çıkışındaki dört toplumsal sürecin açıklamaları arasındadır?

Soru 3:

Baudrillard'ın bütün simulakr düzenlerinin iç içe geçtiği kusursuz bir model olarak verdiği örnek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

..................., farklı çıkarlara sahip farklılaşmış kimlikleri ortak bir gelecek fikrine bir süreliğine politik olarak ikna etmek anlamına gelmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri en doğru şekilde tamamlayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi modern sanatın seçkinciliğinin, diğer bir ifade ile sanatın ve kültürün tüketicilerinin belirli bir birikim ve bilinç düzeyinde olmasının sonucudur?

Soru 6:

I. John Rawls II. William Connolly III. Chantall Mouffe IV. Ernesto Laclau Liberal demokrasinin daha fazla geliştirilmesi olarak formüle edilen radikal demokrasi kuramları iki başlık altında incelenebilir. Bu başlıklardan biri olan “agonistik demokrasi’yi” geliştiren isimler yukarıda verilenlerden hangileridir?

Soru 7:

………………kuramın temel tezi, toplumda yaşanan farklı eşitsizliklerin (cinsiyet, etnik, dinsel, bireysel farklar vb. açısından) sadece alt-yapı-üst yapı, üretim ilişkileri, ekonomik sömürü ve sınıf gibi sınıf eksenli analizlerle anlaşılamayacağı ve eşitsizliklerle mücadelede edip eşitsizliklerin üstesinden gelmek için kültürel ve siyasal hegemonya kurmak isteyen herhangi bir politik pozisyonun farklı kimlik ve güç ilişkilerini dikkate alacak zengin bir söylem geliştirmesi gerektiğidir. Yukarıda boş bırakılan yere getirilmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Derrida’nın ortaya attığı temel araçsal teknik kavramlardan biri değildir?

Soru 9:

Bir devletin bir başka devletin toprakları da dâhil her türlü kaynağından, sömürü düzeyine varan bir şekilde faydalanması anlamına gelen terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Foucault onu üne kavuşturan kitapları ve dünyanın dört bir tarafında verdiği konferanslar harici hangi alanda aktif bir katılımcıdır?

Soru 11:

Postmarksizm de hegemonya hangi düşünürün izini taşımaktadır?