Modernleşme kuramına göre geleneksel toplum yapısının siyasi ve toplum yapısıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Yüz yüze ilişkilere dayalıdır
Aşağıdakilerden hangisinin sonucunda merkezi devlet güç kazanmış; merkezi devletin uygulama ve siyaset etme kapasiteleri artmış; ekonomi üretim ve ticaret ekseninde olağanüstü gelişmiştir?
Doğru Cevap: D) 1789 Fransız Devrimi
Merton’un Parsons’un teorisini sınırlamak üzere belirlediği temel noktalardan biri aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) İşlevsel birlik
Genç Osmanlılar’a ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir ?
Doğru Cevap: D) Eleştirileriyle doğrudan sarayı hedef almışlardır.
Mübeccel Kıray’ın işlevselci teoriye yapmış olduğu “tampon mekanizmalar” kavramı nedir?
Doğru Cevap: B) Değişimi kolaylaştıran ve toplumsal bütünleşmeyi sağlayan tampon kurumlar, eskinin örüntülerini belirli bir düzeyde sürdürerek yeniye geçişi kolaylaştırır ve değişimin bir kriz olarak yaşanmasının önüne geçerler.
Genç Osmanlılar için kanun hâkimiyeti sağlanabilmesi adına ve azınlıkların kendi devletlerini kurma arzularının önüne geçilebilmesini sağlayacak hedef aşağıdakilerden hangisi olmuştur?
Doğru Cevap: B) anayasal bir yönetim modelinin benimsenmesi
İlk Osmanlı Anayasası olan Kanun-i Esasi’yi, ilanından kısa bir süre sonra yürürlükten kaldıran Padişah kimdir?
Doğru Cevap: B) II. Abdülhamit
Parsons’un teorisinde yer alan aşağıdaki kavramlardan hangisi diğerlerine kıyasla daha kapsayıcıdır ?
Doğru Cevap: B) Sistem
Aşağıdakilerden hangisi sosyolojide çatışmacı teoriler denilince akla gelen isimlerden biri değildir?
Doğru Cevap: D) Parsons
Osmanlılarda şehir ve kasabalarda devletle halk arasındaki ilişkileri düzenleyen kimselere verilen isim aşağıdaki şıkların hangisinde verilmiştir?
Doğru Cevap: C) Ayan
Aşağıda feodalizme ilişkin verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: D) Feodalizmin etkisini yitirerek ortadan kalkması bir süreç içinde gerçekleşmiştir.
Toplumsal değişimin bireylerin ihtiyaçlarını giderme çerçevesinde birbirleriyle kaynaklar için rekabet etmeleri ve bu süreçte birbirlerinden faydalanmaları sonucu gerçekleştiğini savunan toplumsal değişim kuramı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Alışverişçi çatışma yaklaşımı
Temelinde biyolojik organizmacılığa dayalı olarak tesis edilmiş olan toplumsal kurumları ya da kurumlaşmayı açıklamaya çalışan paradigma aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) İşlevselcilik
Otoritenin birliği anlamına gelen ve Ali Suavi tarafından güçler ayrılığı ilkesine karşı olarak öne sürülen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Vahdet-i imamet
I. Ulus devletlerin yükselişi, kurumlaşması ve birbirleri aleyhine Avrupa üzerinde etkinliklerini artırma mücadelesi, II. Sınıf çatışmaları, sınıf temelli talep ve düzen önerileri, III. Dünya pazarı için, Avrupalı merkezlerin güç mücadelesi, sömürge edinme yarışı. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri 19. yüzyıl boyunca Batı Avrupa toplumlarını tarihsel olarak biçimlendiren, etkileyen tarihi ve siyasi gerilimler arasındadır?
Doğru Cevap: E) I-II-III
Marx’ın kendi kaptalizmin gelişimini açıklamada ve sosyal teorisini kurmada kullandığı Batı dışı toplumlara dair durağanlık teorisi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) ATÜT
Merkez-çevre kavramsallaştırması toplumsal yapıda ...................açıklayan bir çerçeve sunmayı amaçlamaktadır. ifadesi aşağıdkailerden hangisi ile doğru bir biçimde tamamlanacaktır?
Doğru Cevap: A) sosyal gruplar arasındaki kopukluğu
Aşağıdakilerden hangisinde 18. yüzyılda Kıta Avrupası’nda ortaya çıkmış ve insanları esasta “kötü” ve bu niteliği ile “köleleştirici” olduğuna inanılan mit, önyargı ve hurafenin (dolayısıyla da dinin) temsil ettiğine inanılan “eski düzen”den kurtararak, yine esasta “iyi” ve “özgürleştirici” olduğu çekincesiz kabul edilen “aklın düzeni”ne sokmayı temel amaç olarak benimsemiştir?
Doğru Cevap: E) Aydınlanma Hareketi
Merton’un toplumsal yapı analiz düzeylerinden “grupların birim olarak alınıp incelendiği” düzey aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Toplumsal sistem düzeyi
Mübeccel Kıray aşağıdaki kavramlardan hangisiyle işlevselci teoriye katkı yapmıştır?
Doğru Cevap: B) Tampon kurumlar