logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi 1930’da Harvard Üniversitesi’nde sosyoloji bölümünü kurmuştur?

Soru 2:

Klasik sosyolojiden çağdaş sosyolojiye geçerken toplumsal değişme çalışmalarında yaşanan en önemli değişim konunun ele alınış biçimindeki farklılaşmadır. Hangi şıkta toplumsal değişimin analizindeki farklılaşma doğru ifade edilmiştir?

Soru 3:

Marx’a göre, aşağıdakilerden hangisi toplumsal hayatın temelini ekonomik üretimin oluşturmasının nedeni olarak gösterilemez?

Soru 4:

Hangisi Comte’un toplumsal dünyayı açıklamak için gerekli olduğunu savunduğu temel tekniklerden birisidir?

Soru 5:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi Sorokin’in sosyal değişmeye ilişkin düşüncelerini yansıtmaz ?

Soru 6:

Batı'nın Çöküşü isimli eseriyle tarih felsefesine önemli katkılar sunan düşünür kimdir?

Soru 7:

Montesquieu, coğrayfa konusunda determinist bir yaklaşıma sahipken İbn Haldun’un iklim ile insan toplulukları bağlamında aşağıdakilerden hangisine odaklanmıştır?

Soru 8:

Herbert Spenver'in "sentetik felsefe" adını verdiği felsefesinin temel varsayımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

I.   Teolojik Hâl II.  Metafizik Hâl III. Teorik Hâl IV. Bilimsel Hâl Yukarıdakilerden hangisi Comte'un Üç Hal yasası arasında sayılabilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan kapsamlı değişimlerin ilkidir?

Soru 11:

I.Genetik bilgiler kültürel bilgilere aktarılmakta ve insan toplumları bu yolla gelişmektedir. II.Teknolojik gelişme toplumların evrimindeki temel etkendir. III. Bir toplumda çevreyi şekillendirmede etkin olabilecek ne kadar fazla bilgi birikimi varsa o toplum o kadar ileridir. Yukarıda verilen görüşler aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 12:

Dinin büyüsel olandan akılcı olana doğru bir evrim geçirmekte olduğunu savunan Weber'e göre ve büyü aşağıdakilerin hangisinde tamamen bozularak akılcılaşma tamamlanmıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Hegel'in öne sürdüğü düşüncelerden biri değildir?

Soru 14:

Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu hangi düşünürün eseridir?

Soru 15:

Toynbee'ye göre medeniyetlerin yaşam döngüsü içerisinde yer alan ve bir medeniyetin zirvesine erişip gelişimini tamamladığı evre aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

İlerlemecilik ile ilgili olarak aşağıda söylenenlerden hangisi yanlıştır ?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Auguste Comte’a göre ‘sosyal dinamik’ içinde yer alır?

Soru 18:

Kapitalizmin gelişmesiyle birlikte üretim ilişkilerinde yaşanan değişime dikkat çeken düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Marx ve Engels’e göre, sınıfsal farklılaşmanın ve üretim araçlarında özel mülkiyetin ortaya çıktığı tarihsel evre aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

"Eğitimi toplumsal değişim için bir kaynak olarak gören,toplumsal, ekonomik ve politik kurumlar eğitim ile birlikte ve tutarlı bir biçimde bütüncül olarak planlanabilirse toplumda istenilen değişimler meydana getirebilir."görüşünü savunan düşünür kimdir?