logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

Çatışmacı teoriler özellikle hangi kuramı temel olarak alır?

Soru 2:

Hükümdarın ya da padişahın yetkilerinin yazılı bir anayasa ile tanımlandığı ve sınırlandığı bir yönetim biçimi olan ve bu yönetim biçiminde iktidarın padişah ile meclis tarafından paylaşılmasına ne ad verilir?

Soru 3:

Tüm toplumların nihayetinde modern aşamaya varacaklarını ve bunun için de modern toplumları modellemeleri gerektiğini belirten sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıda yer alan ülkelerden hangisinde Feodal Ortaçağ’da, genel itibariyle, köylüler ile toprak sahibi aristokratlar arasındaki ekonomik uyuşmazlıkların sonucu olarak ortaya köylü ayaklanmaları yaşanmıştır?

Soru 5:

Avrupa'ya göre doğuda yer alan ulusların dillerini, tarihlerini, kültür ve törelerini inceleyen bilime ne ad verilir?

Soru 6:

Parsons ile birlikte yapısal işlevselciliğin önemli temsilcilerinden birisi olan Merton, teoride sosyal değişimi açıklar hale getirmek için çeşitli revizyonlar ve katkılar yapmıştır. Merton’a göre toplumsal değişimin kaynağı ve dinamiği nedir?

Soru 7:

I- Merkezi devlet güç kazanmıştır II- Ekonomi üretim ve ticaret ekseninde gelişmiştir. III- Çok uluslu devletler gelişmiştir. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Endüstri devrimi ve 1789 Fransız devriminin sonuçlarındandır?

Soru 8:

Toplumun tıpkı fizik madde gibi bir ‘şey’ veya ‘olgu’ olduğunu, ‘ahlâk, örf ve âdetler’in ve ‘bir ulusun ruhunun’ bilimsel olarak incelenebileceğini kabul eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Sömürgeci devletlerin sömürgeleştirdikleri coğrafyalarda yaşayan insanların sömürge idaresinin sona erdirilmesi ile kendi bağımsız ulus-devletlerini kurma sürecini ifade eden politika aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

II. Dünya Savaşı sonrasında, ABD’de şarkiyatçı çalışmaların değişen bağlamı dâhilinde Batı dışı toplumlar ile ilgili modernleşme kuramları çerçevesinde yoğun bir araştırma gündemi söz konusudur. Modernleşme kuramları klasik sosyolojide yer alan modern öncesi (geleneksel) toplumlar ile modern toplumlar arasındaki  hangi fikre dayanmaktadır?

Soru 11:

Genç Osmanlılar ile ilgili aşağıdakilerden hangisi veya hangileri söylenebilir? I. Temel hedefleri anayasal bir sistemin inşa edilmesidir II. Eleştirilerinin hedefinde Bab-ı Ali değil saray yer alır III. Tanzimat döneminin ıslahatlarını benimsemektedirler

Soru 12:

Bir şeyin kendisi ile aynı olduğunu iddia eden Aristoteles hangi anlayışa gönderme yapmaktadır?

Soru 13:

Aşağıdaki toplumlardan hangisinin tarihsel süreç içerisinde genellikle “değişime kapalı” ve "durgun toplum" olarak nitelendirildiği söylenemez ?

Soru 14:

I. Sosyal fizik, en ilkel bilim dalıdır. II. Sosyoloji, kendinden önce gelen bilimlerin zirvesidir. III. Toplum, bireysel varlığa indirgenmez. IV. O'na göre toplum, mükemmelleştirilemez. Yukarıda Comte'un benimsediği, ileri sürdüğü görüşler verilmiştir. Bunlardan hangileri doğrudur?

Soru 15:

Dini Batılılaşmaya yön verecek asli bir kaynak olarak gören grup aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Seçeneklerden hangisi Colllins'in formüle ettiği çatışma teorisinin dört ana hattından biri değildir ?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi 20. yüzyılın ilk yarısında Avrupa merkezli ortaya çıkan krizin nedenlerinden biridir?

Soru 18:

I. Bilgi Toplumunda beyaz yakalı işgörenlerin sayısı mavi yakalı işgörenlere oranla daha fazladır. II. Bilgi birikimi, özellikle gelişme ve kalkınmanın temelinde bulunan teknolojik bilgi, teorik bilginin kodlanması ile daha da artarak gelişmektedir. III. Ekonomik ve toplumsal mekanizmaların işlenmesinde, sistem analizi ve karar alma yaklaşımlarını ifade eden entellektüel teknoloji önem arz eder. IV. İşçi aileleri genellikle parasal gelirlerinin yarısından fazlasını yiyecek giderlerine ayırmaktaydılar. V. Endüstrileşme sürecinde son derece gerekli olan hammaddeye sahip olmanın önemi enformasyon toplumları için söz konusu değildir. Yukarıda sıralananlardan hangileri Toffler'e göre bilgi toplumunun özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 19:

İşlevselciliğe ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur? I. Toplum, birimlerden oluşmaktadır. II. Toplumun üyeleri arasındaki ilişkide kuralların yeri yoktur. III. Ekonomi ve eğitim de toplumsal bir kurumdur.

Soru 20:

Güçlü bir devletin gönderdiği savaş gemileri ile güçsüz bir devleti tehdit etmesi aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?