logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

Sanayileşmelerini geç tamamladıkları için sömürge yarışına geç dahil olan bu sebeple dünya savaşlarının çıkmasında etkili olan ülkeler aşağıdaki seçeneklerin hangisinde yer almaktadır?

Soru 2:

Aşağıdaki toplumlardan hangisi görece “değişime kapalı”, “gelişme dinamizminden yoksun” ve “durgun toplum” olarak sınıflandırılır?

Soru 3:

Parsons’un teorisinde “uzun vadede canlı sistemlerin aktif ve pasif adaptasyon kapasitelerini artıran yapı ve süreçler”i ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Collingwood, kimin düşüncelerini ve öngörülerini 1927 yılında yayımlanan bir makalesinde reddetmektedir?

Soru 5:

Aşağıda verilenlerden hangileri sömürgecilik anlayışıyla ilgilidir? I- Eski trafik levhaları ile gidilemeyeceği ifadesi II- Gunbot politikaları III- Dekolonizasyon

Soru 6:

Çağdaş sosyolojide çatışmacılık olarak bilinen kuramsal yaklaşımın önemli temsilcilerindendir. 1950’lerde çok yaygın olan yapısal işlevselcilerin sosyal denge modellerine karşı toplumsal istikrarsızlık, çatışma ve sosyal çözülmeye vurgu yapan bir çatışmacı modeli savunmuştur. Marx’ın mülkiyet eksenli çatışma teorisini eleştirerek yerine güç için mücadeleyi yerleştirir. Bu görüşleri savunan görüşün temsilcisi seçeneklerden hangisidir?

Soru 7:

Modernleşme kuramına göre, aşağıdakilerden hangisi, modern toplum siyasi ve sosyal yapısına örnek oluşturur?

Soru 8:

Weber'e göre patrimonyalizmin uç durumu olan sultanizm aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 9:

Türkiye’de modernleşme kuramlarını doğrudan toplumsal değişim analizine uygulayan isimlerin başında Mübeccel B. Kıray gelir. Kıray yapısal işlevselci değişim anlayışı çerçevesinde Türkiye’de modernleşmenin imkan ve mekanizmalarını sorgulamıştır. Kıray, iktisadi yaşamda ortaya çıkan değişimlerin çeşitli alanlara sirayet ederek toplumu dönüştürdüğünü düşünmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu alanlardan birisi değildir ?

Soru 10:

Bilimsel yöntem aşağıdaki hangi diyalektiğin örneğidir?

Soru 11:

Türk sosyolog Mübeccel Belik Kıray'ın işlevselci teoriye yaptığı en önemli katkı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Turhan, değişimi ele alırken etnolojinin bakış açısını kullanmıştır. Bunu onun sosyal değişme kavramı yerine kültür değişmeleri kavramını kullanmasından da açık bir biçimde görebiliriz. Bu çerçevede bir toplumda değişimin geçerli, sürekli ve kalıcı olabilmesi için aşağıdakilerden en çok hangisi gereklidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangileri Collins'in çatışma teorisi kapsamında yer almaktadır? I. Çatışmalar yeni çatışmaları doğurur. II. Potansiyel çatışmalar muhalif grupların mobilize olma derecesine göre fiili çatışmalar haline gelir. III. Seferberlik için kullanılan kaynaklar tükendiğinde çatışmalar artış eğilimi gösterir.

Soru 14:

Randall Collins alışverişçi çatışma yaklaşımını geliştirirken Durkheim'ı da bu yaklaşıma dahil etmiştir. Collins'in bunu yapması aşağıdakilerden hangisini sağlamıştır?

Soru 15:

Faust adlı eserinde "gelişmecilik, değişimcilik, ilerlemecilik" düşüncesini merkezi tema olarak işleyen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Durkheim bireylerin toplumdan soyutlanmaları, uzaklaşmaları, kopmaları, yabancılaşma duyguları, güçlüler tarafından sömürülmeleri ve ilişkili hususları Marx’tan farklı biçimde ele alır ve açıklar. Bu yüzden, yabancılaşmadan ziyade kendi geliştirdiği .............. kavramını tercih eder. Yukarıdaki boşluk için en uygunu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Sosyal bilimlerde işlevselcilik hangi iki düşünürün geliştirdiği kuramsal temeller üzerinde şekillenmiştir?

Soru 18:

Toplumsal değişimin, bireylerin ihtiyaçlarını giderme çerçevesinde, kaynak için birbirleriyle girdikleri rekabet sonucunda gerçekleştiğini ileri süren sosyolog aşağıdakilerden hangisidir.

Soru 19:

Turhan’a göre aşağıdakilerden hangisi insan hayatında sosyal yoldan sahip olunan maddi-manevi her unsuru kapsar?

Soru 20:

“Toplumsal değişmenin kendisi değil, hızı ve neticeleri sorunlu olabilir.” İfadesi aşağıdaki şıklardan hangisinde yer alan sosyoloğa aittir?