logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

Toplumsal değişmeye ilişkin aşağıdakilerden hangileri doğru olarak verilmiştir? I. Süreç ifade etmektedir. II. Yenilenme ihtiyacından kaynaklanabilmektedir. III. Sadece olumlu yöndeki değişmeleri ifade etmektedir.

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Collins'in çatışma teorisinin dört ana hattı olarak belirlediği faktörlerden biri değildir?

Soru 3:

19. yüzyıl dünyasının siyaset ve ideolojisi, esas itibariyle hangi ülkede oluşan düşüncelerle meydana gelmiştir?

Soru 4:

“Her sosyal yapı, bu yapıyı meydana getiren sosyal kurumların insan ilişkilerinin ve bunların karşılıklı etkileşimlerinden doğan sosyal değerlerin birbirini karşılıklı olarak etkiledikleri bir bütündür. Ve bu bütün her zaman aynı olmayan hız ve tempoyla değişir” diyen sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

İnsan ırklarının nereden geldiklerini, nasıl geliştiklerini ve nasıl yayıldıklarını inceleyen bilim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Din ve ırk farkı gözetmeksizin bütün unsurları Osmanlı kimliği etrafında bir arada tutma düşüncesi aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilir?

Soru 7:

Durkheim'ın düşüncesine göre aşağıdakilerden hangisi "ara grup"lar içinde yer alır?

Soru 8:

Toplumsal değişme kavramı ile ilgili olarak verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Parsons’un toplumsal sistem şemasının unsurlarından biri değildir?

Soru 10:

Fransız Devrimi sonrasında güç kazanan ulus devlet ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

İnsan hayatında sosyal yoldan sahip olunan maddi-manevi her unsuru kapsayan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Değişim ve sosyal  çatışmanın kaçınılmaz olduğunu ve tüm toplumlarda baskının olduğunu ileri süren sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Modernleşme kuramına göre geleneksel ve modern toplum yapısıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Sorunun kaynağına yönelen çatışmaların gerçekçi ve toplumsal değişmeye olumlu katkıları olduğunu savunan toplumsal değişim kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

............, kendine yeterlilikle tanımlanan, küçük üretim ve siyasi birimlerin oluşturduğu bir sosyoekonomik düzendir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdaki kavramlardan hangisi doğru bir şekilde tamamlar?

Soru 16:

Modern çatışmacı teori denilince akla gelen ve çalışmaları geniş bir alana yayıldığı için  yaptığı şeyin aslında hayatın sosyolojisi olduğu söylenen düşünür kimdir?

Soru 17:

Genç Osmanlılar içinde Türkçü ideolojinin öncüsü sayılan fikirleri ilk defa dile getiren isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Osmanlı iktisat ve toplum tarihi hakkında önemli çalışmalar yapmış, Weberyen patrimonyalizm tezlerini eleştiren ve Osmanlı toplumu için düzeltilmiş yeni bir patrimonyalizm modeli öneren bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Genç Osmanlılar’ın önemli isimlerinden Ali Suavi’nin güçler ayrılığı yerine öne sürdüğü ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Paradoksal olarak Türk toplumsal yapısı ile ilgili açıklamalarda modernleşmenin aşırı merkezde olması ve bu çerçevede yapılan aşırı genellemeci tarihsel analizler aşağıdakilerden en çok hangisine neden olmuştur?