logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi White'a göre sosyal sistemleri açıklamadaki en önemli unsurdur?

Soru 2:

Comte'un sosyal statik kavramı ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yeni evrimcilik akımı içinde yer almaz?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi büyük toplumsal değişime örnektir?

Soru 5:

Toplumların değişimi temelde tekniğin gelişimine bağlı olarak ortaya çıkan dalgalarla açıklanabileceğini savunan ve bilgi temelli bir iktisadi biçimi ortaya çıkaran enformasyon devriminin üçüncü dalga olduğunu dile getiren kuramcı kimdir?

Soru 6:

Toynbee’ye göre medeniyetlerin yaşam döngülerinde geçirdikleri süreçler birbirine benzemektedir. Ona göre bir medeniyet dört temel aşamadan geçerek ömrünü tamamlar. Buna göre sel, kıtlık, istilâ gibi harici etkenler neticesinde değil de toplumların kendi dahili süreçlerinde kendilerini güçsüzleştiren bazı durumların neticesinde ortaya çıkan aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Weber'e göre statü grupları toplumun hangi alanında yer alır?

Soru 8:

Marx'ın tarih anlayışı bakımından aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal değişimde yapının belirleyici olduğunu düşünen isimler arasında yer almaktadır?

Soru 10:

I-Aynı zamanda yavaş ve aşamalı bir biçimde doğal etkenler dâhilinde kendiliğinden gerçekleşmesi, II-Rızaya dayalı olması, III-Duyguları, düşünceleri ve kurumları da hızlı bir biçimde değiştirmesi, IV-Değişimlerin daha uzun bir zaman diliminde daha az hissedilerek gerçekleşmesi, V-Değişimin vadesinin değişimin ölçeği ile ilgili olması Bir değişimin barışçıl değişim olabilmesi için taşıması gereken koşul/koşullar hangi seçenekte verilmiştir?

Soru 11:

"Bütün toplumlar bilginin birikmesi sonucu, aynı evrelerden geçerek, sonunda bilimsel düşünce tarzı tarafından belirlenen ........ evreye ulaşacaklardır" şeklinde verilen Comte'un önermesinde boşluğa hangisi gelmelidir?

Soru 12:

Nüfus ile ilgili değişimlerin toplum üzerindeki etkilerini ilk kez kuramsallaştıran düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Seçeneklerden hangisi küçük ölçekli değişime örnektir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi insanların üretim faaliyetleriyle, ürettikleri ürünlerle, beraber çalıştıkları işçilerle ve kendi potansiyelleriyle aralarındaki doğal ilişkilerin yıkılmasıdır?

Soru 15:

“Aktörün düşünsel süreçlerini, anlam ve amaçlarını ve bu etkenlerin nasıl eyleme ya da etkileşime dönüştüğünü incelemeyi içeren yöntemsel teknik” aşağıdaki kavramlardan hangisidir?

Soru 16:

Lenski’nin çok hatlı evrim kuramı aşağıdakilerden hangisine odaklanır?

Soru 17:

I. Romalıların Büyüklük ve Çöküş Nedenleri II. Yasaların Ruhu III. Mukaddime IV. Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu Yukarıda verilen toplumsal değişme konusundaki önemli eserlerden hangileri aynı yazar tarafından kaleme alınmıştır?

Soru 18:

Tarım toplumu, ticaret toplumu, sanayi toplumu ve bilgi toplumu gibi değişik toplum tiplerinin ortaya çıkmasına sebep olan kapsamlı değişimler aşağıdakilerden hangisi için verilebilecek örnekler arasında yer almaktadır?

Soru 19:

Kültürlerin mutlaka çökmek zorunda olmadığı, yaşamlarını sürdürmeleri için fırsatların olduğunu iddia eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Saint-Simon’a göre aşağıdaki evrelerin hangisinde insanlar birbirlerine egemen olmaya çalışmaktan vazgeçerek doğaya egemen olacaklardır?