logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

Modernleşme kuramları etkinliklerini hangi yıllara kadar sürdürmüştür?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Mübeccel Kıray’ın ortaya koyduğu toplumsal yapıyı oluşturan unsurlardan biri değildir ?

Soru 3:

Çağdaş sosyolojide önemli bir yeri olan yapısal işlevselciliğin kurucusu ve modernleşme kuramlarının fikir mimarlarından birisi olan bilim insanı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?

Soru 4:

Parsons’ın sistem çözümlemesinde kullandığı, bir toplumsal sistemin şematik döngüsünü oluşturan öğeler nelerdir?

Soru 5:

Tanzimat Fermanı aşağıdaki padişahlardan hangisi döneminde ilan edilmiştir?

Soru 6:

Collins’in teorisinde aşağıdakilerden hangisi çatışmayı azaltan bir etkiye sahiptir?

Soru 7:

“Aktörün düşünsel süreçlerini, anlam ve amaçlarını ve bu etkenlerin nasıl eyleme ya da etkileşime dönüştüğünü incelemeyi içeren yöntemsel bir teknik” tanımı aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

Soru 8:

Araştırmalarını olgulara, deneylere, gerçeklere dayayan, fizikötesi açıklamaları teorik olarak ihtimal dışı ve yararsız gören Auguste Comte’un açtığı felsefe çığırına ne ad verilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi 17. ve 18. yüzyıl ıslahatlarının özelliklerinden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi 19.yüzyıl Avrupa'sında sorun ve gerilim alanlarından biri değildir ?

Soru 11:

Hangi seçenekteki sosyologlar, sosyal bilimlerde işlevselci paradigmayı kuramsal ve metodolojik temeller üzerinde geliştirmiştir?

Soru 12:

Osmanlı Klasik düzeninin bozulması ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur değildir?

Soru 13:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi sosyolojinin toplumsal değişim bağlamında değerlendirilmesi ilkesiyle çelişir?

Soru 14:

“Türk Weberi” olarak adlandırılan, Türkiye’nin gerileyişi (inhitat) olarak adlandırdığı sürecin ana nedeni olarak iktisadi zihniyette ortaya çıkan kadercileşmeyi ve “bir lokma bir hırka” düşüncesini gören sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

I. Pozitivist ve materyalist paradigmanın etkisi altına girmişlerdir. II. Var olan sorunları çözmek bilimi ve aklı referans almışlardır. III. Kendilerine “toplum doktoru” rolü atfetmişlerdir. IV. Dini dışarıda bırakmayan bir batılılaşma arayışı içinde olmuşlardır. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Jön Türklerin düşünce dünyasını açıklamada kullanılabilir ?

Soru 16:

"Osmanlı Nüfusu (1830- 1914): Demografik ve Sosyal Özellikleri" isimli çalışmasında, ondokuzuncu yüzyıl boyunca ve yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde eski Osmanlı coğrafyasındaki yoğun nüfus hareketlerini inceleyen sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Birim eylem kendi içerisinde dört farklı bileşene ayrılır. Aşağıdakilerden hangisi bu dört bileşen arasında sayılmaz?

Soru 18:

18. yüzyıldan başlayarak ama özellikle 19. yüzyılın ilk yarısı Osmanlı Devleti’nin hızla toprak kaybettiği bir döneme karşılık gelir. Buna göre Osmanlı Devleti için yegâne kurtuluş ümidi hangi alanda ıslahatlar olmuştur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi hükümdarın ya da padişahın yetkilerinin yazılı bir anayasa ile tanımlandığı ve sınırlandığı bir yönetim biçimi olup iktidar padişah ile meclis tarafından paylaşılır?

Soru 20:

Robert King Merton bir toplumsal yapıyı dört düzlemde ele alır. Aşağıdakilerden hangisi "statü dizilerinin birim olarak alınarak incelendiği" düzeyi tanımlamaktadır?