logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi sanayileşmeyle ilgili değişimlere verilen tepkilerden biri değildir?

Soru 2:

I. Weber, bireyin toplumsal kurumlar tarafından tamamıyla biçimlendirildiği görüşüne savunur. II. Weber, bireylerin eylemleri ve karşılıklı etkileşimlerinin zaman içinde toplumsal yapıları ortaya çıkardığını iddia eder. III. Weber’e göre toplumsal değişmenin kökeninde bireylerin eylemleri yer almaktadır. Weber’in görüşlerine ilişkin yukarıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

1853 de yazdığı eserinde, bütün olguların değişmez doğa yasalarına tâbî olduklarını, bu yasaları keşfedecek olan sosyolojinin “en genel veya basit olgulardan daha özel veya kompleks olgulara doğru ilerleyen” bilimlerin tepesinde yer aldığını öne süren aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Lenski'nin evrimci sosyal değişim tezlerini ilk defa ortaya koyduğu eseridir?

Soru 5:

Kültür ve kişilik arasındaki ilişkiyi ele alarak bütüncül bir yaklaşım geliştirmeyi hedefleyen sosyolog kimdir?

Soru 6:

Spengler'in  “her toplumdaki yozlaşmış öğeler sürekli olarak dibe batar” fikri aşağıdaki eserlerden hangisinde irdelenmiştir?

Soru 7:

Bilginin gözlem, deneme veya duyular ile elde edilebileceğini ileri süren geleneksel öğreti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Kendi ‘bilimler hiyerarşisi’nde bilimlerin bilhassa matematikten astronomiye, oradan fizik, kimya ve fizyolojiye, ardından kendi deyimiyle ‘Bilimlerin Kraliçesi’ olan sosyal fiziğe doğru ilerlemesinin kaçınılmaz olduğunu iddia eden düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Bireyin temel hak ve özgürlüklerinin ön planda olduğu, müdahaleden uzak bir serbest piyasa ekonomisini içeren toplumsal düzen seçeneklerden hangisidir?

Soru 10:

Spencer'ın toplum modeli, sosyolojisi doğa bilimleri ve fizik hakkındaki kabullerine dayanır. Bu makro şemanın temel kavramları arasında aşağıdakilerden hangisi sayılamaz?

Soru 11:

Gerhard Lenski’nin Çok Hatlı Evrim Kuramında temel ölçüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Marx’ın toplumsal değişime yol açan ya da engelleyen unsurlar hakkındaki görüşleri dikkate alınarak aşağıdaki seçeneklerden ikişerli gruplar oluşturulduğunda hangisi dışarıda kalır?

Soru 13:

Toplumsal değişmeyi modernleşme ile eşdeğer gören anlayışın ilişkili olduğu toplumsal değişme bileşeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Modern tekniğin yayılması ve sanayileşme ile birlikte bütün toplumların baştan ayağa aynı şekilde ve aynı yoldan değişeceğini böylece türdeş bir evrensel uygarlığın ortaya çıkacağını savunan yaklaşım hangisidir?

Soru 15:

Sosyal değişimin dışsal etkenlere bağlı olduğunu öne sürerek evrimci teorileri eleştiren kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Emile Durkheim ’a ilişkin aşağıdaki açıklamalardan hangisi doğrudur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Montesquieu’nun düşüncelerinden biri değildir?

Soru 18:

I. Toplumlarda değişimi meydana çıkaran ana unsur farklılaşma ve bütünleşme sürecidir. II.Sosyal değişmeyi “Ne değişir?”, “ Nasıl değişir?” , “Neden bu şekilde değişir?” soruları çerçevesinde ele almıştır. III. Uygarlıkları yükseliş ve düşüş ekseninde ele almak yerine kültürlerin hissi ile fikri uçlar arasında bir salınım yaşadığını düşünür. Yukarıda verilen görüşler aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 19:

Saint-Simon tarihin üç evreye ayrılabileceğini düşünür: Ön Hazırlık Dönemi, Varsayımsal Dönem ve ..................... ifadesi aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa doğru olacaktır?

Soru 20:

Belirli bir sosyal yapının zaman içinde yaşadığı farklılaşmalara ne ad verilir?