Üçüncü Dünya ülkelerinin yeterli ve sürdürülebilir kalkınma düzeyine ulaşmamalarını, ileri kapitalist dünyaya bağımlılıklarına bağlayan kuramları anlatan terim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap:
Parsons'a göre bir toplumsal sistemin sahip olduğu şematik döngüde aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?
Sanayileşme faaliyetlerinin toplumsal yapıda meydana getireceği değişimleri anlamak üzere Devlet Planlama Teşkilatım(DPT) tarafından ısmarlanmış çalışma aşağıdakilerden hangisidir?
Serbest ve cebri kültür değişimlerini Türk modernleşmesinin tıkanıklığını açıklamak üzere kullanan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?
Çağdaş sosyolojide yapısal işlevselciliğin kurucusu olan Parsons aynı zamanda modernleşme kuramının da önemli isimlerinden birisidir. Parsons’a göre tüm toplumlar nihayetinde ilerlemiş ve gelişmiş bir aşamaya varacaklardır. Bunun için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
Aşağıdakilerden hangisi ideal tipin özelliklerinden biri değildir?
Genç Osmanlılar Cemiyeti, kendi içerisinde farklı eğilimleri olan dört gruptan oluşmaktadır. Buna göre, "hürriyet" ve "millet" kavramlarını merkeze alarak bir temsilciler meclisi kurulması fikrini savunan eğilimin temsilcisi olan kişi aşağıdakilerden hangisidir?
Bir mahalleye bir park yapımının o mahallenin sosyal yaşamında oluşturduğu etki hangi düzeyde değişime bir örnektir?
Aşağıdakilerden hangisi feodalizm ya da Ortaçağ Batı Avrupa düzenini sarsan olaylar arasında yer almaz?
1878’de meclisin süresiz tatil edilmesi ve Kanun-i Esasi’nin askıya alınmasına yönelik tepkiler bir süre sonra muhalif bir hareketin ortaya çıkması ile sonuçlanmıştır. Bu hareket aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi Parsons’un teorisindeki birim eylemin bileşenlerinden biri değildir?
Marx, Hegel'in hangi yöntemini gerçekliği anlamanın önemli bir aracı olarak görmüştür?
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Merton'a göre toplumsal yapının dört düzleminden biri değildir?
Mizancı Murat Bey ile Ahmet Rıza’nın farklı düşüncelere sahip oldukları konu aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi geçiş dönemi (kabaca 1920-1960) toplumsal değişim incelemelerinin seyri arasında yer almaz?
Şerif Mardin Türk modernleşmesini aşağıdakilerden hangi çerçeve bağlamında incelemiştir?
19. yüzyılda bütün Batı Avrupa ülkelerini saran işçi sınıf hareketleri aşağıdaki seçeneklerin hangisinde yer ve tarih olarak doğru biçimde verilmiştir?
20. yüzyılın ilk yarısını tanımlayıcı olgu krizdir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi Avrupa merkezli bu krize kaynaklık eden sorunlar arasında yer almaz?
Dünya tarihinde, uygarlıklar arası ilişkilerde yaşanan bir dizi tarihi, siyasi ve toplumsal hadisenin tetiklemesi ile Batı Avrupa’da bugünkü modern dünyayı hazırlayan tarihi süreç aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi 20. yüzyılın ilk yarısında krize kaynaklık eden sorunlardan biri değildir?