logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

Marksizmde  bir işçinin ücret olarak aldığı değer ile üretilen ve kapitalistin el koyduğu değer arasındaki farkı anlatan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Tilly’nin yaklaşımında toplumsal hareketleri ifade eden anahtar kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Dinin amacı toplumu bir arada tutmak, ilerleme için zorunlu olduğunu düşündüğü düzeni sağlamaktır, fakat bunun tamamen lâik bir din olacağını varsayan kimdir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal değişmenin ana başlıklarından biri değildir?

Soru 5:

Spengler tüm dünya tarihinde kültür çevrelerini gelişme düzeylerine göre kaç aşamaya ayırır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Max Weber'in düşünceleri ile uyumlu değildir?

Soru 7:

Genelde toplumsal yapılar ve toplum içindeki aktörler ve ayrıca aktörler ve toplumsal yapılar arasındaki diyalektik ilişkileri araştıran aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

I.     Kar oranının azalma eğilimi II.    işçi sınıfının giderek artan sefaleti, III.  Sermaye sahipliğinin yoğunlaşma eğilimi IV.   Tabakalaşma düzenleri V.    İktisadî dalgalanmaların şiddetinin artması Yukardakilerden hangileri Marx' a göre  kapitalizm özel yasalarındandır?

Soru 9:

Marx’ın “belirli bir birikim ve gelişme düzeyinde bir toplumsal devrim döneminin gelmesi” durumunu açıklamak için başvurduğu diyalektik ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Durkheim'a göre anominin çözümü hangi mekanizmalarla söz konusu olur?

Soru 11:

Bilgi tarafından karakterize edile sanayi sonrası toplum teorisiyle tanınan kuramcı kimdir?

Soru 12:

Modernitenin yaratıcı insanların sayısını azaltmasından ötürü Batı medeniyetinin bir dinamizm kaybı yaşadığını öne süren kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi toplumda uzun süreli etkiler yaratan bir değişimdir?

Soru 14:

Eğitimi toplumsal değişim için bir kaynak olarak gören ve Türk eğitim sistemini bizzat kuran isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Toplumsal evrimin çekirdeğini iktisadi sınıflar arasındaki çatışmanın oluşturduğunu öne süren ilk düşünür, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Spengler’e göre dünya tarihinde yer alan kültür çevrelerinden biridir?

Soru 17:

Evrensel bir sınıf olan proleteryanın özgürleştirici ve geliştirici rolünü gizlemeye yarayan bilinç kavramına ne ad verilir?

Soru 18:

Tarihsel değişimi esasen egemenlik ve otorite türlerini merkeze alarak açıklamaya çalışan Weber için merkezi kavram hangisidir?

Soru 19:

Spencer’a göre insanın evrimi ayrıca beraberinde belirli türden kontrollere yol açacak belirli korkuları getirir. Buna göre siyasal kontrol ve kuruluşlara hangi korku yol açar?

Soru 20:

Seçeneklerden hangisi August Comte'un kuramı için söylenemez?