logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

Genç Osmanlılar bağlamında aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?

Soru 2:

Sömürgeci devletlerin sömürgeleştirdikleri coğrafyalarda yaşayan insanların sömürge idaresinin sona erdirilmesi ile kendi bağımsız ulus-devletlerini kurma sürecine ne ad verilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangileri 19. yüzyıl Batı Avrupasını şekillendiren önemli tarihi ve siyasi gelişmelerdendir? I. Sömürge yarışları II. Feodalizmin çöküşü III. Sınıf çatışmaları IV. Ulus-devletlerin yükselişi

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Levy’in izafi olarak modernleşmiş toplumların izafi olarak modernleşmemiş toplumlardan farklılıkları arasında sayılamaz ?

Soru 5:

Mümtaz Turhan’a göre tıpkı biyolojide hüküm süren evrim teorisinde olduğu gibi ilkel kavimlerden günümüze kadar oluşmuş toplumlar da belli bir süreç içerisinde şimdiki formlarını almışlardır. Ona göre biyolojide olduğu gibi bir toplumun mevcudiyetini sürdürebilmesi için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?

Soru 6:

Avrupalı aktörlerin Batı-dışı coğrafyalarda birbirleri aleyhine girdikleri sömürge edinme ve nüfuz alanları oluşturma mücadelesinin dünya savaşlarına varan çatışmalara dönüşmesini engellemek amacıyla kurulan örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Değişim ve tarih bağlamında aşağıda verilen ifadelerden hangisi diğerlerinin dışında kalır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi 20. yüzyılın ilk yarısında krize kaynaklık eden sorunlar arasında değildir ?

Soru 9:

Gunbot politikası nedir?

Soru 10:

Simmel'in yaklaşımına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

İnsan ırklarının nereden geldiklerini, nasıl geliştiklerini ve nasıl yayıldıklarını inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 12:

İngiltere’nin demokratikleşme sürecinde önemli bir aşamayı temsil eden ve parlamento ile kraliyet ailesi arasındaki iktidar paylaşımına dayalı kavga aşağıdaki olaylardan hangisi ile kavramsallaştırılmıştır?

Soru 13:

19. yüzyıl siyaset ve ideolojisi kimler tarafından oluşturulmuştur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya Savaşı sırasında müttefik güçler arasında savaş sonrasındaki yeni uluslararası düzene ilişkin olarak gerçekleştirilen konferanslardan biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 20. yüzyılın ilk yarısında krize kaynaklık eden toplumsal olaylardan birisi değildir ?

Soru 16:

Modernleşme kuramcılarının geleneksel veya modern toplum ayrımına ilişkin aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 17:

Genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmak istemesine ne ad verilir?

Soru 18:

I. Weber’e göre, (kapitalist ve komünist) modern sanayi toplumlarının temel özelliği ampirizm eğilimidir. II. Weber’e göre, modern toplumda, diğer bütün kurumlar gibi, güç/iktidar rasyonel bir temele sahiptir. Bu yüzden, Modern toplumun temelini hukukî otorite, yasalar ve düzenlemeler tarafından yönetilmeden ziyade insanlar oluşturur. III. Weber’e göre, gücün rıza ve görevin gerektirdiği otoriteden ziyade gelenek veya kişisel karizma aracılığıyla meşrulaştırılması oluşturur. IV. Weber’e göre, bürokrasi düzenleyici yönetimin, kişisel-olmayan ve tarafsız gücün bir örneğidir. Her türden modern sanayi toplumu düzgün işleyebilmek için oldukça etkin örgütsel yapılara gerek duyar. V. Weber’e göre, bürokrasi, kesinlikle insanlara, bir kişisel ilişkiler ağına dayandığı için, en etkili ve teknik bakımdan en üstün organizasyon biçimidir. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 19:

Avrupa’ya göre, yani ırkmerkezci bir biçimde, doğuda yer alan ulusların dillerini, tarihlerini, kültür ve törelerini inceleyen bilime verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Tanzimat Fermanı ve Islahat Fermanı ıslahatların alanını genişletmeleri bakımından önceki teşebbüslerden açık bir biçimde farklılaşırlar. Bu iki fermanın en önemli ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?