logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

U¨çüncü Dünya ülkelerinin yeterli ve sürdürülebilir kalkınma düzeyine ulaşmamalarını, ileri kapitalist dünyaya bağımlılıklarına bağlayan kuramları anlatan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Güçlü bir devletin gönderdiği savaş gemileri ile güçsüz bir devleti tehdit etmesini ifade eden terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi diğerlerine göre daha geç bir tarihte ulus-devlet haline gelmiştir?

Soru 4:

Collins’in "Alışverişçi Çatışma Yaklaşımı"nı, diğer çatışmacı teorilerden ayıran yön aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Durkheim ve Spencer'ın işlevselcilik kuramına ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur? I. Toplumsal alanda yapısal farklılaşma sosyal gelişmenin temel sürecidir. II. Organik olandan mekanik olana doğru bir süreç yaşanmaktadır. III. Toplum homojenleşmektedir.

Soru 6:

"Reaya oğlu reayadır" sözü temel alınarak klasik dönem Osmanlı toplumsal yapısıyla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi veya hangilerine varılabilir? I. Tabakalaşma sistemi vardır II. Toplumsal hareketliliğe izin verilmektedir III. Herkes kendi toplumsal sınıfı içinde tutulmaktadır

Soru 7:

Parsons’a göre bir toplumsal sistem dört bileşenden oluşan şematik bir döngüye sahiptir. Aşağıdakilerden hangisi bu bileşenlerden birisi değildir ?

Soru 8:

Aşağıdaki kuramcılardan hangisi diğerlerinden farklı bir ekolü temsil etmektedir?

Soru 9:

Osmanlı Devleti’nde kunduracılık, duvarcılık, demircilik, marangozluk, dokumacılık gibi küçük el sanatlarına verilen isim şıklardan hangisidir?

Soru 10:

Temel ilgilerini sanat ve kültür, para, kapitalizm, kent, aşk, cinsiyet, grup gibi hayatın değişik biçimlerinden seçen, çalışma alanları, yönelimleri ve yöntemiyle sosyolojiyi hayatın akışına tanık kılma amacında; yaşanan hayatın sosyolojik yorumunu gerçekleştirmeye çalışan sosyolog seçeneklerden hangisindekidir?

Soru 11:

Canlı olmayan enerji kaynaklarının canlı enerji kaynaklarına oranının yüksek olduğu ve insan emeğinin alet kullanımı ile etkinliğinin artırıldığı oranda toplumların da modernleştiğini savunan kuramcı kimdir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi modern toplum yapısının özelliklerinden biri değildir?

Soru 13:

Toplumsal değişmeye ilişkin iki ana yaklaşım arasındaki temel farklılık neyle ilgilidir?

Soru 14:

"Canlı olmayan enerji kaynaklarının canlı enerji kaynaklarına oranının yüksek olduğu ve insan emeğinin alet kullanımı ile etkinliğinin artırıldığı oranda, toplumlar da modernleşmişlerdir" görüşünü ortaya koyan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

'Batı dışı toplumlarda modernleşme ve toplumsal değişimi açıklamada birbiri ile rekabet eden iki teori olan Marx’ın .............................. analizi ile Weber’in patrimonyalizm açıklaması Türkiye toplumunun tarihsel ve güncel değişimlerini açıklamaya çalışan araştırmalara da temel teşkil etmiştir.' ifadesi aşağıdakilerden hangisindeki ile doğru olarak tamamlanır?

Soru 16:

Dahrendorf'a göre bir çatışmanın sosyal değişime yol açması neye göre çeşitlilik arzeder?

Soru 17:

Comte toplumun parçaları arasındaki uyumu ve karşılıklı bağlantıları ifade etmek için hangi terimi kullanmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Alvin Toffler'e göre Üçüncü Dalga'da gerçekleşen enformasyon devrimi sonucu ortaya çıkan toplum türüdür?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi çağdaş sosyoloji (kabaca 1960 sonrası) toplumsal değişim seyri arasında yer alan özelliklerden biridir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi feodalitenin sarsılmaya başlamasına neden olan olaylardan biri değildir?