logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

Geleneksel toplumdan modern topluma geçerken değişimi kolaylaştıran yapılara ne ad verilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangileri birim eylemin bileşenleri arasında yer almaktadır? Hedef Durum Normlar

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Asya Tipi Üretim Biçimi (ATÜT) için söylenebilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Levy'e göre izafi olarak modernleşmiş toplumlarla izafi olarak modernleşmemiş toplumlar arasındaki farklardan biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdaki toplumsal olaylardan hangisi Feodalizm ya da Ortaçağ Batı Avrupa düzeni ilk olarak etkileyen toplumsal olaylardan birisi değildir ?

Soru 6:

Osmanlı Devleti’nde kunduracılık, duvarcılık, demircilik, marangozluk, dokumacılık gibi küçük el sanatlarına verilen isim aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Şerif Mardin'le ilgili yanlış bilgi içermektedir?

Soru 8:

Osmanlı Devleti’nin klasik düzeninin 1570’li yıllar ile birlikte bozulmaya başlaması aynı anda pek çok faktörün bir araya gelişi ile birlikte düşünülmelidir. Bu faktörler içinde en önemlisi aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 9:

Dahrendorf ‘un, toplumu oluşturan her unsurun, toplumun çözülmesine ve tekrar bütünleşmesine, diğer bir ifade ile değişmesine katkıda bulunduğunu belirttiği değişimin bileşenlerine dair açıklamalarından biri değildir?

Soru 10:

Merkez-çevre kavramsallaştırması ile toplumsal yapıda sosyal gruplar arasındaki kopukluğu açıklayan bir çerçeve sunmayı amaçlayan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Ortaçağ Batı Avrupa düzenini sarsan tarihi ve siyasi hadiselerden değildir?

Soru 12:

..... 3 Kasım 1839’da Sultan Abdülmecid’in padişahlığı döneminde, sadrazam Mustafa Reşid Paşa tarafından yabancı devletlerin elçileri ve büyük bir halk kitlesi karşısında okunan bir belgedir. Reaya ile devlet arasındaki ilişkilerin düzenlenmesine yönelik bir dizi ıslahat gündeme getirilmiştir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 13:

Saint-Simone'a göre tarihin üç evresi seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

Kelime anlamı olarak ''Bir ülkenin, bir toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, fikir, sanat çalışmalarıyla ilgili niteliklerinin tümü, medeniyet'' biçiminde tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aktör Hedef Uyum Durum Normlar Yukarıda verilen birim eylem bileşenlerden hangisi ya da hangileri Parsons'un birim eylem bileşenlerindendir?

Soru 16:

Hükümdarın ya da padişahın yetkilerinin yazılı bir anayasa ile tanımlandığı ve sınırlandığı, iktidarın padişah ile meclis tarafından paylaşıldığı yönetim biçimi şıklardan hangisidir?

Soru 17:

Toplumsal çözümlerin çok uzun tarihlere yayılacak ölçüde kurumlaşması, Çin, Hint, Eski Mısır ve İslam toplumlarının gelişim açısından nasıl değerlendirilmelerine yol açmıştır?

Soru 18:

1950’li yıllarda yazılmış, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı Doğu Akdeniz ülkelerinde yapılan saha çalışmalarından oluşan “ The Passing of Traditional Society” isimli eser aşağıdakilerden hangisi tarafından yazılmıştır?

Soru 19:

Üçüncü Dünya ülkelerinin yeterli ve sürdürülebilir kalkınma düzeyine ulaşmamalarını, ileri kapitalist dünyaya bağımlılıklarına bağlayan kuramları anlatan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Osmanlılarda şehir ve kasabalarda devletle halk arasındaki ilişkileri düzenleyen kimselere verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?