logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

Spancer’a göre aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Toplumun tıpkı fizik madde gibi bir "şey" veya "olgu" olduğunu, "ahlâk, örf ve âdetler"in ve "bir ulusun ruhunun" bilimsel olarak incelenebileceğini kabul eden düşünür kimdir?

Soru 3:

İskoç aydınlanma düşüncesinin diğer aydınlanma düşünceleri ile karşılaştırıldığında daha sistematik ve tutarlı bir gelişim seyri göstermesini sağlayan durum hangi seçenekte verilmiştir?

Soru 4:

Belirlenimcilik ve gerekircilik olarak da adlandırılan ..............., evrenin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir. Yukarıdaki boşluk için en uygunu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Sorokin’e göre toplumlarda değişimi meydana çıkaran bir farklılaşma ve bütünleşme süreci söz konusudur.  Aşağıdakilerden hangisi toplumun bütünleşmesini oluşturmak üzere ortaya çıkan beş alt sistemden biri değildir?

Soru 6:

Auguste Comte’a göre aşağıdakilerden hangisi ‘sosyal statik’ içinde yer alır?

Soru 7:

Uygarlığı kabalıktan veya vahşilikten ayırt edenin mülkiyet fikri olduğunu öne süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi eylem kuramı açısından, aktörün düşünsel süreçlerini, anlam ve amaçlarını ve bu etkenlerin nasıl eyleme (ya da etkileşime) dönüştüğünü incelemeyi içeren yöntemsel tekniğin Türkçe karşılığıdır?

Soru 9:

uygarlıkların yükseliş ve düşüşünün kaçınılmaz bir kader olduğunu sonucuna ulaşan Spengler'ın sosyoloji alanı içinde önemli bir yere sahip olan kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

“İnsanlarca yaratılan toplumsal formların doğal, evrensel ve mutlak olduklarına ve neticede gerçekte söz konusu nitelikleri kazandıklarına inanılması” durumunun karşılığı aşağıdaki kavramlardan hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisinde sosyolojinin incelemesinin iki ana unsuru birlikte verilmiştir?

Soru 12:

'İnsan zihninin gelişimine ilişkin Comte'nin öne sürdüğü üç hâl sırasıyla  kurgusal hâl, soyut hâl ve ................ hâldir.' ifadesinde boşluk nasıl tamamlanmalıdır?

Soru 13:

Evrenin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretiye ne ad verilir?

Soru 14:

Toplumun bütüncül olarak bir halden başka bir hale geçişine ne denir?

Soru 15:

Bell'e göre, sanayi sonrası toplumda başat tipler kimlerdir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi harekete geçirilmiş grupların zora dayalı olarak bir toplumu şiddetli ve hızlı bir biçimde dönüştürmelerine örnektir?

Soru 17:

Ne maddi nesneler ne de ilişkiler sadece onlar hakkındaki düşüncelerle değiştirilebileceğini vurgulayan Marx, Hegel'in hangi temel fikrine karşı çıkmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri Durkheim'ın değişmeye yol açan normal dışı işbölümü biçimlerindendir? I) Anomik işbölümü II) Zorunlu işbölümü III) Yetersiz koordine edilmiş işbölümü

Soru 19:

Weber’in tarihe yönelik bakışına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi evrim fikrini sosyal bilimlere sokarak Darwinin fikirlerini tüm varoluş evrenini içerecek biçimde genişletmiştir?