logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplumsal Değişme Kuramları

Soru 1:

A. White’a göre insanlık tarihinde kullanılan enerji kaynaklarına göre sırasıyla beş evrimsel aşama vardır. Aşağıdakilerden hangisinde bu enerji kaynakları doğru sıralanmıştır?

Soru 2:

Weber’e göre toplumu mümkün kılan ve anlamamızı sağlayan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Belirli bir sosyal yapının zaman içinde yaşadığı farklılaşmalara ne ad verilmektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Weber’e göre toplumsal değişmenin hem iç hem de dış dinamiği olarak gösterilebilir?

Soru 5:

Her şeyin sürekli hareket ha^linde olduğunu, varlık kazandığını ve ortadan kalktığını, hiçbir ayrımın sabit olmadığını, çelişkilerin evrensel olduğunu kabul eden düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal evrimin merkezi dinamik gücünü iktisadi sınıflar arasındaki çatışmanın oluşturduğunu öne süren ilk kişidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi orta ölçekli değişimlerin niteliklerinden biridir?

Soru 8:

"Evrenin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile, belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir." şeklinde açıklanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Görünüşte çeşitlilik gösteren fenomenleri bazı birincil ya da temel açıklayıcı ilkelere indirgeyen entelektüel stratejileri ifade eden düşünceye ne ad verilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi sanayideki yeni organizasyon biçimleri ile Avrupa’da yükselen faşist rejimler arasında ilişki kuran düşünürlerden biri değildir?

Soru 11:

1970’lerde geliştirdiği yapılaşma kuramı ile yapı-aktör ikiliğini aşmaya çalışan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

I. Marx’ın temel görüşlerinin şekillenmesinde Hegel’in belirli görüşleri etkilidir. Hegel’in her şeyden önce idealizmi ile diyalektik anlayışı Marx üzerinde etkili olmuştur. Hegelci idealizmi gibi Marx da muhafazakârdır. II. Marx’a göre Hegel’in diyalektik yöntemi toplumsal gerçekliği anlamak için önemli bir araçtır. Bu bağlamda Marx, Tanrı’nın varlığı ile ilgilenmek yerine ‘somut toplumlar’ ve çatışan çıkarlara sahip ‘gerçek insanlar’ı ilgi odağının merkezine yerleştirir. III. Tarih, Marx’a göre sadece birbirini izleyen olaylar dizisidir. IV. Marx’ın yaklaşımına göre, toplumu anlayabilmek için öncelikle insan doğasını, onu doğadaki diğer varlıklardan ayıran temel özelliği bilmemiz gerekir. Bu özellik, insanların varlıklarını sürdürebilmek için çevreden yararlanarak üretim yapabilmeleri ve böylece tarihi yapmalarıdır. V. Maddi koşullara öncelik tanıyan Marx ideolojileri, kendi deyimiyle egemen sınıfın düşüncelerini kapitalizmin sınıfsal ve diğer iç dinamikleriyle açıklar. VI. Karl Marx kendi materyalist toplum anlayışını Hegel’in idealizmi paralelinde geliştirmiştir. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Toynbee'ye göre intihara eğilimli Batı medeniyetini tehdit eden unsurlardan biridir?

Soru 14:

Weber'e göre "Batı'da her seçimin, insanların bütün eylemlerinin rasyonel kararlarla belirlendiği gündelik hayat tarzını" ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Montesquieu'nun eserinin adı nedir?

Soru 16:

Saint-Simon'a göre insanların birbirlerine egemen olmaktan vazgeçip doğaya egemen olmaya çalışacakları evre, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Diyalektik yaklaşımın ilgi alanının sınırları dışında kalan konu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Comte'un bilimlerin kraliçesi olarak adlandırdığı bilim hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi modern toplumun ortaya çıkışı bağlamında klasik sosyoloji için temel mesele haline gelmiştir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal değişime etki etme biçimleri bakımından sosyal hareketlerin gruplarından biridir?