logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Antropoloji

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi polijini örneğidir?

Soru 2:

Modern insanın kökeninin 2 milyon yıl öncesinde olduğunu, Homo erectusların bölgesel olarak evrimleşerek bu bölgelerde yaşayan modern insanlara dönüştükleri ileri süren hipotez hangisidir?

Soru 3:

"Bir halkın yaşam tarzını, gelenek görenek ve inanç biçimlerini kökten değiştirmeye yönelik siyasal müdahaledir." Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Akraba adlandırma sistemleri arasında en fazla ayrımcılık içeren , bütün kuzenlere farklı ad verilen sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Kestirilebilir Tarihsiz Deneysel olmayan Gözlenebilir Yukarıdakilerden hangileri doğaüstünün özelliklerindendir?

Soru 6:

I. Alet üretme ve kullanma II. Eller yardımıyla yürüme III. Küçük de olsa bir beyin yapısı IV. Konuşabilme Evrimsel anlamda insan sayılabilmek için bunlardan hangilerine sahip olmak gerekir?

Soru 7:

Vücudun orta hattından uzanan merkezi sinir sistemine ne ad verilir?

Soru 8:

Göçebe-hayvancı geçim ve yaşam tarzı (pastoralizm) ile ilgili aşağıda verilenlerden hangileri doğrudur? I. Ortadoğu, Orta Asya, Moğolistan ve Afrika’da yoğun olarak koyun, keçi, deve ve kısmen sığır otlatıcılığı görülür. II. Güney Afrika kı­tasında lama ve alpaka çobanlığı egemendir. III. Tibet yaylasında, Doğu Türkistan ve Moğolistan’ın bir kısmında yak, Sibirya ve Alaska’da ise ren geyiği çobanlığı egemendir. IV. Mevsimlik göçebelik biçiminin örneklerini İspanya ve Fransa’nın Pirene dağlarından Alp dağlarına gözlemleriz.

Soru 9:

Neolitik devirle ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

Soru 10:

Tarım çağı aşağıdakilerden hangisi ile sona ermiştir?

Soru 11:

Arapsaçı bitkisi Ege bölgesinde sevilen ve tüketilen bir ot olmasına rağmen Güneydoğu Anadolu bölgesinde tanınmamasının ve tüketilmemesinin sebebi nedir?

Soru 12:

Aşagıdakilerin hangisi mitosların işlevleri arasında yer almaz?

Soru 13:

Kültürel ögelerin kültür bütünü içerisinde nasıl bir fonksiyon icra ettiğini ve bütünle nasıl uyum sağladığını antropolojik araştırmanın temel nesnesi olarak gören ve antropoloji içerisinde uzun süreli alan araştırmasını ilk uygulayan kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Jeolojik katmanlar arasındaki soyları tükenmiş canlıların varlıklarına dayanarak, katmanlar arasındaki bu farklılıkların sel, deprem, volkanik patlamalardan kaynaklı tufanlarla açıklanabileceğini belirten ve tufan kuramını geliştiren bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Kültürün gelişim ve değişiminde en önemli etkenin başka kültürlerden gelen maddî ve manevî ögelerin o kültüre girmesiyle gerçekleştiğini öne süren kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Kültürün özellikleri dikkate alındığında, aşağıdakilerden hangisi doğru eşleşme değildir?

Soru 17:

Dinlerin sınırları belirlenmiş yorumunun dışına çıkarak kişisel deneyimlere yer açan ve mistik arayışlara girişen uygulamalara ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Primatlar ın ilk olarak ortaya çıktığı Senozoyik çağın evrelerinden değildir?

Soru 19:

I.   Stanley Diamond II.  Claude Meillasoux III. Maurice Gaudelier IV. Meyer Fortes Marksçı antropoloji yukarıdaki isimlerden hangisi tarafından kuramsallaştırılmıştır?

Soru 20:

Kutsallık sadece doğaüstü ya da göksel bir nitelik değildir. Somut olarak bazı insanlarla özdeşleşebilir, bazı insanlar tarafından temsil edilir. Bu çerçevede iki tür din kişisi vardır. İlki ayinleri ve çeşitli dinsel uygulamaları gerçekleştiren, bunları yönetme yetkisi bulunan, uzmanlardır. Buna göre Avcı-toplayıcı ve göçebe-çoban toplumlara özgü uzman tipi aşağıdakilerden hangisidir?