logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Antropoloji

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, avcı-toplayıcı yaşam tarzı özelliklerinden biri değildir ?

Soru 2:

Canlıların en ilkel düzeyde “kendiliğinden” oluştuğunu, doğanın gereksinimlerine göre organların oluştuğunu belirterek transformizm adı verilen ilk evrim düşüncesini ortaya atan düşünür kimdir?

Soru 3:

Tarihte ilk kentler nerede ortaya çıkmıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, “İnsan toplumlarının ve toplumsal özelliklerin ilk halini temsil eden topluluktur.” kavramını karşılayan terimdir?

Soru 5:

I. Kültür insanın hayatta kalmasını ve türün devamını sağlayan yegâne avantajıdır. II. İnsanın doğa dışında yarattığı ve ona eklediği yalnızca maddî şeyler olarak tanımlanır. III. İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli olgudur. Yukarıdakilerden hangisi kültür kavramının özelliklerindendir?

Soru 6:

Tarımcı hayatla ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

Soru 7:

I. Şamanistik inançlar sistemi II. Komünal inanç sistemleri III. Çoktanrılı inanç sistemleri IV. Ataların ruhlarının kutsal sayıldığı inanç sistemleri V. Olymposçu inanç sistemleri Yukarıdaki inanç sistemlerinden hangisi Anthony Wallace’nin kültürlerin yaşam ve geçim biçimleriyle uyarlanma tarzları bakımından belirlediği dört temel din kategorisi arasında yer almaktadır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi akrabalığın işlevlerinden biri değildir?

Soru 9:

Aşağıdaki dillerden hangisi ölü bir dil olduğu halde, teknik nedenlerle bugün önemli bir başvuru dili olma niteliğini korumaktadır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi “prosimiyen” kelimesinin anlamını vermektedir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi evliliğin kurumsallaşmasına dayanak teşkil eden etkenler arasında değildir?

Soru 12:

Hayvanlarla kurulan ilişkinin çeşitli amblem ve anıtlarla simgesel olarak temsil edilmesine ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi antropologlar tarafından düzenlenen akraba adlandırma sistemlerinden biri değildir?

Soru 14:

Günümüzden 10 bin yıl önce başlayıp yaklaşık olarak 7 bin yıl öncesine kadar devam eden, çeşitlenmiş taş aletlerinin kullanımının sürdüğü, ancak insanların yerleşik köy hayatına ve bitkileri evcilleştirmek suretiyle üretimciliğe geçtiği, bu çerçevede çanak-çömlek yapımı gibi yeniliklerin ortaya çıktığı döneme ne ad verilir?

Soru 15:

Orta Paleolitik dönem boyunca yaşadıkları saptanan Neandertal insanları taş, kemik, boynuz, diş ve ağaç gibi hammaddeleri kullanarak birçok alet üretmişlerdir. Ancak, Neandertaller neredeyse kendileriyle özdeşleşmiş Musterien kültürü olarak da bilinen başka aletlerle tanınırlar, bunların adı nedir?

Soru 16:

Kültürel ögelerin kültür bütünü içinde nasıl işlev gördüğünü ve bu bütünle nasıl uyum sağladığını antropolojik araştırmaların temel meselesi sayan kuram hangisidir?

Soru 17:

Erkek kardeş çokkocalılığı hangi ülkede görülmektedir?

Soru 18:

Varoluşa, hayatın ve toplumun kökenine, hayat ile ölüme ve kişiler arasındaki çelişki ve çatışmalara ilişkin varoluşsal sorulara kültürün ürettiği cevapların aktarılmasında en büyük aracılara ne ad verilir?

Soru 19:

Davul dengi dengine vurur ya da kızı tek başına bırakırsan ya davulcuya varır ya zurnacıya sözü hangi tür evliliği desteklemektedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi akraba adlandırma sistemlerinden biri değildir?