Bir topluluğu bütün toplumsal kültürel özellikleriyle betimleyen, kültürel örüntüsünü gözler önüne sermeye yönelen çalışma alanı hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Etnografya
İnsanın, biyolojik varlığının dışında yarattığı toplumsal-kültürel alanı, bütün çeşitliliği ve benzerlikleri içinde kavramaya ve anlamaya yönelmiş olan antropoloji dalı hangisidir?
Doğru Cevap: D) Sosyo-Kültürel Antropoloji
Alet üreten ilk insan türü hangisidir?
Doğru Cevap: B) Homo Habilis
Canlıların paylaştıkları özellikleri dikkate alarak onların birbirleriyle ilişkilerini belirlemeye dayanan sınıflandırma sistemine ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Taksonomi
Bütün insanlığın “Adem” ile “Havva”dan geldiğini, daha sonra farklı çevrelere uyum sağladıklarını ifade eden fikir aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Monogenizm
Bir organizmanın genetik kodunda meydana gelen hataya ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Mutasyon
Evrimci Tarihsel kuramlar arsında yer alan Tarihsel Özgücülük (Amerikan Tarih Okulu) kurucusu kimdir?
Doğru Cevap: A) Franz Boas
Modern insanın Afrika’da küçük bir grupta evrimleştiği, daha sonra Asya ve Avrupa kıtalarına yayıldığı hipotezine ne denir?
Doğru Cevap: B) Afrika'da oluş
Zorla Kültürleme (Trans-Culturation) ne anlama gelmektedir?
Doğru Cevap: E) Egemen kültürün, diğer kültürleri zorla kendisine benzetmesi ve bu yolla yok olmalarını sağlamaya itmesidir.
Eski insan topluluklarının iskelet kalıntılarına bakarak onların yaşadıkları sağlık sorularını, demografik özelliklerini, belirlenebildiği ölçüde ölüm nedenlerini, ömür beklentilerini, büyüme ve gelişme durumlarını, geçim etkinliklerine ve yaşam koşullarına bağlı fiziksel değişmelerini ele alan biyolojik antropolojinin alt dalı hangisidir?
Doğru Cevap: B) Biyoarkeoloji
İnsanî gerçekliğin çeşitli yönlerini her birinin kendi özel tarihsel gelişimi ve konumu açısından değerlendirerek, her biri için benzersiz, birbirine kıyas edilemeyecek ve ortak bir ilkeye varılamayacak bir bilgi alanı açma yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) İdyografik yaklaşım
İnsanın doğa dışında yarattığı , ona eklediği ve içerisinde giyinme biçiminden, beslenme sistemine, barınma , dini düşünce ve ideolojik çerçeveleri içeren maddi ve manevi süreçlerin tümüne ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Kültür
Aşağıdakilerden hangisi rastgele üremeyle belli bir türün gen havuzu içerisindeki genlerin bir araya gelerek, sonsuz bir çeşitlilik oluşturabilmeleridir?
Doğru Cevap: E) Rekombinasyon
Aşağıda Antropoidler hakında verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: B) Görme duyuları renkli ve üç boyutlu görmeye uyarlanmamıştır.
İnsanın kültürel evrimini üç ana evreye ayıran 19. yüzyıl evrimcilerinden Morgan’a göre aşağıdakilerden hangisi yabanıllık döneminde gerçekleşmiştir?
Doğru Cevap: C) Avcılık ve toplayıcılık
30 Ağustos tarihi Türkiye'de yaşayan biri için anlamlıdır. Nitekim Türkiye ile ilişkili olmayan bir kişi için bu tarih zafer kavramıyla birlikte anımsanmayacaktır. Yukarıdaki ifade kültürün aşağıdaki özelliklerinden hangisini açıklamaktadır?
Doğru Cevap: D) Kültür bir simgeler sistemidir.
Dilgi nedir?
Doğru Cevap: E) Uzunluğu genişliğinin en azından iki katı olan taş aletler
Antropolji kuramlarından Yeni Evrimcilik kültürel evrimi hangi ölçüte göre açıklamaktadır?
Doğru Cevap: C) Enerji
Bir kültürün içine doğan bireyin annesinden başlayarak halkalar halinde genişleyen kurumlar ve öğeler üzerinden içine doğduğu o kültürü öğrenmesi sürecine ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Kültürleme
“Erdemli bir varlık olan Tanrı’nın, iyi bir ruhu simsiyah bir bedene yerleştirebileceğini sanmıyorum” diyen biri için aşağıdaki ifadelerden hangisi kullanılabilir?I. Irk ayrımını bedensel özelliklerin ötesinde işlemiştir.II. Etnosantrik bir bakış açısı ortaya koymuştur.III.Avrupalı ve Avrupalı olmayan yerli ırkların ortak bir kökene sahip olabileceği düşüncesini savunmuştur.
Doğru Cevap: B) I ve II