logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Modern Sosyoloji Tarihi

Soru 1:

Mills, Hans Gerth ile birlikte kaleme aldığı en iyi bilinen radikal çalışmaları ile uyuşmaması nedeniyle çok okunmasa da esasında Mills’in en sofistike çalışması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Mills’in Amerikan toplumunda güç/iktidar analizi üzerinde odaklandığı çalışma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Postkapitalist toplumda çatışmanın temelinin otorite olduğunu savunan Alman sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Sosyoloji, psikoloji, ekonomi ve tarih alanında çok disiplinli araştırmalar yapmış, sosyolojinin kamusal alanını genişletmeye, kavramsal ve metodolojik ayrımlar arasında köprü kurmaya ve mikro ve makro düzeylerini birleştiren sosyolog kimdir?

Soru 5:

En kapsamlı biçimini Parsons ve Merton’ın çalışmalarında almış olan işlevselcilik,1940’lar ve 1950’ler boyunca aşağıdaki devletlerden hangisinin sosyolojisindeki baskın yaklaşım olmuştur?

Soru 6:

Sosyal sistemlerin bütün insanların temel ihtiyaçlarından kaynaklandığını, bu ihtiyaçlar nedeniyle oluştuğunu ileri sürmüş olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Dahrendorf postkapitalist toplumda gücün değişimini hangi kavram ile ifade etmiştir?

Soru 8:

Bireyin, diğer insanların kendisine karşı davranışlarına bağlı olarak oluşturduğu kendi imgesine ne ad verilir?

Soru 9:

Blumer'in yöntemsel yaklaşımı açısından sosyolojide pozivist yöntemi basit görmekte ve reddetmektedir. Pozitivist yöntemin hangi özelliğinden dolayı Blumer bu yönteme karşı tavır almaktadır ?

Soru 10:

Belirli bir toplumda insan davranışının ahlaki sınırlarının neler olduğunu saptamanın yolunun sapkın davranışların ve grubun sapkın davranışlara olan tepkisinin incelenmesi olduğunu düşünen sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

1960’larda etkili olmuş diğer bir çatışma teorisi postkapitalist toplum teorisi olarak da adlandırılan sosyolojik çatışma teorisi aşağıdakilerden hangi sosyoloğa aittir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi “çatışma teorisi”ni savunan sosyologlardan biri değildir ?

Soru 13:

Amerikan sosyolojisi içinde Marksist geleneği sürdürmeye çalışan kimdir?

Soru 14:

Yetişkinlerin toplumsallaşması ve durum tanımlaması kavramları hangi sosyolog tarafından geliştirilmiştir?

Soru 15:

Luhmann, Parsons’ın son dönem çalışmalarını temel almış belirli alanlara ait olan bazı kavramları birleştirerek yeni bir yaklaşım geliştirmeye çalışmış ve yeni işlevselciliğin gelişimine katkıda bulunmuştur. Aşağıdaki alanlardan hangisi bu listede yer almaz?

Soru 16:

“Toplumun standartlaşmış toplumsal ve kültürel biçimlerin ve yapıların tamamının olumlu işlevleri olduğu varsayımdır. Merton bütün ögelerin zorunlu olarak olumlu işleve sahip olacakları görüşüne katılmaz, çünkü eğer bazı ögeler toplumun bütünü için değil, daha küçük birimler için işlevselse, o halde diğer bazı birimler açısından da işlevsel olmamaları gerekir.” Merton’ un İşlevsel analizde Malinowski ve Radcliffe-Brown gibi antropologlar tarafından geliştirilen varsayımları eleştirmiştir. Yukarıda ki tanım bu varsayımlardan hangisine aittir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Parsons tarafından ortaya koyulan işlevsel zorunluluklardan biri değildir?

Soru 18:

Toplumların her zaman ve her aşamada bir değişim sürecine tabi olduğunu savunurlar. Toplumsal düzenin korunmasında gücün önemine vurgu yaparlar. Toplumun ortak olarak paylaşılan normlar, değerler ve genel bir ahlak tarafından bir arada tutulduğunu düşünürler. Yukarıdakilerden hangisi çatışmacı kuramcıların görüşlerinden biri değildir?

Soru 19:

Amerikan sosyolojisindeki birçok şeyi birden tek bir teoride açıklamaya çalışma eğilimine ne ad verilir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi yeni işlevselciliğe getirilen eleştirilerden biri değildir?