logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Modern Sosyoloji Tarihi

Soru 1:

Parsons kalıp değişkenler şemasıyla iki teorik toplum tipi arasındaki yapısal farklılaşmayı kaç farklı boyutta değerlendirmektedir?

Soru 2:

Kilise Büyük şirketler Aile Ordu Fedaral hükümet Mills’e göre iktidar seçkinleri yukarıda verilen hangi üç kurumdan gelmektedir?

Soru 3:

Merton, neden, modern bilimin artık kamu çıkarından çok kapitalist ya da askerî gücün çıkarlarını gözettiğini ileri sürmüştür?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, Merton'ın anomi durumunda bireyler açısından söz konusu olduğunu belirttiği beş adaptasyon türünden biri değildir?

Soru 5:

Evlenmenin doğru ve gerekli olduğuna inanan, ancak askerliğini yapmadığı ve işsiz olduğu için evlenemeyen ve bu nedenle evlenmek istediği kızı kaçıran birey, Merton’a göre anomi durumuna karflı hangi adaptasyon biçimini kullanmaktadır?

Soru 6:

Dahrendorf'a göre postkapitalist toplumlarda çatışma neyin temelinde gerçekleşmektedir?

Soru 7:

Sosyal sistemlerin ahlaki varlıklar olduğu görüşünü ilk kez açıkça vurgulayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Bireyin kendi benliğini, başkalarının ona ilişkin tavırları, eylemleri ve tepkileri temelinde algılama sürecine ne denir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Parsons'a göre bütün yaşayan sistemlere özgü olan işlevlerden biri değildir?

Soru 10:

I. Toplumun işlevsel birliğI II. Evrensel işlevselcilikIII. Bozuk işlevsellikIV. İşlevsel zorunlulukV. İşlevsiz olma Makinesi ve Radcliffe-Brown tarafından geliştirilen ve Merton tarafından eleştirilen üç temel varsayım yukarıdakilerden hangileridir?

Soru 11:

Ralf Dahrendorf’un toplumu, bir yüzü çatışma bir yüzü konsensüs olan iki yüzlü bir madalyona benzettiği çalışma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Mills hangi eserinde bireysel sorunlarla kamu meselelerini ayrıştırmış, bir yandan da ikisini ilişkilendirmeye çalıştırmıştır?

Soru 13:

Toplumsallaşma nedir?

Soru 14:

Toplumu bir bütün olarak tanımlayan, bu bütünün parçalarının toplumsal kurumlar olduğunu, bu kurumların ahlaki nitelikteki işlevlerinin de toplumsal dayanışmayı, istikrarı ve dengeyi sağlamak olduğunu savunan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi jestleri tanımlayan bir ifade değildir?

Soru 16:

George Herbert Mead hangi yıllar arasında yaşamıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Mead’in yaklaşımında bireyin kendini diğerlerinin yerine koyması olarak tanımlanmaktadır?

Soru 18:

Aşağıdaki savlardan hangisi Erikson’a aittir?

Soru 19:

İşlevselciliğin önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen, özellikle sapma ve sapkın davranışlarla ilgilenen ABD’ye 17. yüzyıl’da yerleşmiş olan bir Püriten topluluğunda farklı zamanlarda yaşanan üç suç dalgasını yapısal İşlevselci bakış açısıyla inceleyen, bu çalışmasında suç oranının zaman içinde sistemi bütünleştirerek nasıl olumlu bir işlev gördüğünü göstermeye çalışan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Toplumsal sistemlerin benzer yapıları paylaştıklarını ve hepsinin iletişim sayesinde işlediğini savunan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?