logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Modern Sosyoloji Tarihi

Soru 1:

Toplumsal yapının oluşmasında ve korunmasında yapısal işlevciliğin vurguladığı konsensüsün önemini kabul etmekle birlikte yapının çatışma aracılığıyla da korunabileceğini savunan ve Toplumsal Çatışmanın İşlevleri kitabının yazarı olan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

En önemli eseri “Toplumun Toplumu” olan düşünür kimdir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Merton’nun, bireylerin anomi durumunda beş farklı şekilde davrandıklarını, başka bir deyişle anomi durumunda bireyler açısından beş adaptasyon tipinden biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Mills’in eleştirel nitelikteki sosyolojik yaklaşım ve yöntemini en açık şekilde sergilediği çalışmalarından biridir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisinde "İşlevsellik" ile ilgili bir bilgi yanlışı vardır?

Soru 6:

Sembolik etkileşimde en önemli semboller olarak neler tanımlanmaktadır?

Soru 7:

İktidar seçkinlerine yönelik aşağıda verilenlerden hangisi Mills’in görüşlerini yansıtmaz?

Soru 8:

Aşağıdaki kişilerden hangisi sistemlerin temel ilkeleri üzerinde çalışarak bu ilkeleri sadece fiziksel dünyaya değil, toplumsal ve kültürel dünyaya da uyarlanabilecek şekilde genişletmiştir?

Soru 9:

G. Herbert Mead’in öğrencisidir. Mead’in kollektif eylem kavramını geliştirmiştir. Toplumu insan eylemlerinin belirleyicisi olarak görmüştür. Sosyolojide positivist yöntemlerin kullanılmasını eleştirmiştir. Herbert Blumer ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Blumer’in sosyolojide basit olarak görüp reddettiği anlayış nedir?

Soru 11:

1960’larda etkili olmuş postkapitalist toplum teorisi olarak da adlandırılan sosyolojik çatışma teorisinin mimarı sosyolog kimdir?

Soru 12:

Toplusal değişmeyi toplumun uyumsal düzenlemesi olarak gören ve yaptığı çalışmalar sonucunda toplumda meydana gelecek değişimlerin öncelikli kaynağının değer sistemi olduğu sonucuna ulaşan düşünür kimdir?

Soru 13:

Merton, modern bilimin on yedinci yüzyıla kadar neden gelişmediğini vurgular?

Soru 14:

Otorite konumlarına katılma veya bu konumlardan dışlanma post kapitalist toplumda hangi yeni teorinin temelini oluşturmaktadır?

Soru 15:

Dahrendorf’a göre normlar tarafından belirlenmiş belirli toplumsal rol ve mevkilere iliştirilmiş meşru güç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

İşlevsel analizde Malinowski ve Radcliffe-Brown gibi antropologlar tarafından geliştirilen üç temel varsayımı eleştiren sosyolog kimdir?

Soru 17:

İşlevselci bakıfl açısıyla bir tabakalaşma kuramı geliştiren ve toplumsal eşitsizliğin toplum açısından işlevsel, bu nedenle evrensel olduğunu, her toplumda zorunlu olarak var olduğunu ve toplum tarafından üretildiğini savunan sosyolog kimdir?

Soru 18:

Sembolik etkileşimci bakış açısının, sosyoloji kuramının gelişiminde önemli rol oynayan kimdir?

Soru 19:

Etkileşimci bakış açısının erken dönem düşünürleri arasında öne çıkan isimler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Sembolik etkileşimci bakış açısının vurguladığı en önemli öge nedir?