logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Modern Sosyoloji Tarihi

Soru 1:

Adorno'nun yaşamın ticarileşmesiyle kültür ürünlerinin standartlaşması ve dağıtım tekniklerinin rasyonelleşmesi süreçlerini kullanarak oluşturduğu kavram nedir?

Soru 2:

Coser, "Toplumsal Çatışmanın İşlevleri" adlı çalışmasında, çatışmanın toplumda her zaman var olduğunu ve grup ya da kişiler arası ilişkilerde bireylerin gruptan çekilmelerini önleyerek grup sınırlarının korunmasına katkıda bulunma gibi önemli işlevlere sahip olduğunu dile getirir. Bu açıklamaya aşağıdaki tanımlardan hangisi Coser 'in çalışması desteklemektedir?

Soru 3:

Frankfurt Okulu kuramcılarının Marksizm’e bakış açısı nedir?

Soru 4:

Adorno ve Horkheimer’ın kültür endüstrisinin "yaşam iksiri" olarak tanımladıkları kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

William Isaac Thomas Charles Horton Cooley George Herbert Mead Herbert Blumer Yukarıdakilerden hangileri erken dönem etkileşimci düşünürlerdendir?

Soru 6:

Fenomenolojiye getirilen başlıca eleştiriler arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmamaktadır ?

Soru 7:

Frankfurt Okulu hakkındaki önermelerden hangisi yanlıştır?

Soru 8:

Toplumsal inşacı yaklaşıma göre gerçekliğin inşası aşağıdakilerden hangisi ile başlar?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Garfinkel’in görüşleri bağlamında gündelik yaşama dair doğru bir değerlendirme değildir?

Soru 10:

Frankfurt Üniversitesi’ndeki Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü hangi tarihte kurulmuştur?

Soru 11:

"Her kitabın arkasında bir dizin bulunur ve o kitapta önemli görülen yerler dizinde yer alır; ancak bir kitabı okuyup diğer bir kitabın dizininden faydalanamayız, çünkü dizin, ancak kendi kitabı için geçerlidir" örneğinde söz konusu kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Sosyoloji, psikoloji, ekonomi ve tarih alanında çok disiplinli araştırmalar yapmış, sosyolojinin kamusal alanını genişletmeye, kavramsal ve metodolojik ayrımlar arasında köprü kurmaya ve mikro ve makro düzeylerini birleştirmeye çalışan İşlevselciliğe katkıda bulunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

“Üyelik sınıflandırma aygıtları kavramıyla üyelerin verili kabul ettikleri ve sağduyu bilgisine dayalı kaynaklar olan “üyelik kategorilerinin” örgütlenişini betimlemeye çalışmaktadır.” Görüşünü aşağıdaki etnometodologlardan hangisi savunmaktadır?

Soru 14:

“Mekanik Yeniden Üretim Çağında Sanat Eseri” adlı önemli makalesinde, mevcut teknolojik yeniliklerin ve popüler sanatın potansiyeli konusunda iyimser bir bakış açısına sahip olan isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Frankurt Okulunun son dönem kuramcısı Jürgen Habermas’ın çalışmalarından biri değildir?

Soru 16:

Etnometodolojide üyelerin toplumsal dünyayı anlamlandırmak ve açıklamak için kullandıkları yönteme ne ad verilir?

Soru 17:

Üyelik sınıflandırma aygıtları kavramıyla üyelerin verili kabul ettikleri ve sağduyu bilgisine dayalı kaynaklar olan “üyelik kategorilerinin” örgütlenişini betimlemeye çalışan etnometodolog kimdir?

Soru 18:

Liberal feministlerin birçoğu kendini siyasal haklarla sınırlamasa da hareket ağırlıkla oy verme hakkı talebine yoğunlaşmıştır. Bu durum liberal feminizmin hangi ilkesiyle açıklanabilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Jurgen Habermas’ın eserlerinden biri değildir?

Soru 20:

“…….. epistemolojik ve metodolojik eleştirisi, teknolojik rasyonalite ve kül­tür endüstrisi ile birlikte Frankfurt Okulunun temel ilgi alanlarından birini oluştu­rur.” Boşluk bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelebilir ?